31 Ağustos’ta sona erecek Mücbir Sebep halinin etkileri ve sonuçlarına ilişkin bildiri yayımlayan İSKUR Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, mücbir sebep halinin mevcut haliyle hiçbir şart ve koşula bağlanmadan, kişisel başvuru gerekmeksizin devam ettirilmesi gerektiğini belirterek mücbir sebep halinin uzatılmasının, hem işletmelerin hem de çalışanların ekonomik yükünü hafifleteceğini söyledi.
VERGİ VE SGK PRİMLERİNİN ÖDEME TAKVİMİ
Abdulkadir Kurtul, yayımladığı bildiride şu ifadeleri kullandı; “2022 Yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinden başlayarak, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar verilmesi gereken, Beyanname ve bildirim sayısı 150 civarında olup, Eylül - Ekim 2024 tarihine kadar verilerek, vergi ve SGK primleri tahakkuk ettirilecektir. Eylül ayından itibaren beyanname ve bildirimler ise, normal yasal süreleri içerisinde verilmeye, tahakkuk ettirilmeye ve tahakkuk eden vergi ve SGK primlerinde, süresinde ödemesi gerçekleştirilecektir. Mücbir sebep süresinde, ertelenmiş 20 Aylık Vergi ve SGK primlerinin ödeme takvimi, Tahakkuk eden Vergiler açısından, 30 Eylül 2024 tarihinden başlayarak, Ekim 2024 ve 02 Aralık 2024 tarihine kadar ödenecek, Sosyal Güvenlik Kurumu primleri açısından ise, 28 Şubat 2025 tarihine kadar ödemesi gerçekleştirilecektir.
KAHRAMANMARAŞ’IN LİKİDİTE ORANI 1’İN ÜZERİNDE
Mücbir sebep döneminden kalan Vergi ve SGK primlerinin taksitlendirilmesi; Tahakkuk eden vergiler açısından işletmelerin bilançoları üzerinden rasyo hesaplamaları yapılarak, likidite oranları 1 ve üzerinde olanlara taksit yapılmayarak defaten ödenmesi istenecek, likidite oranları 1’nin altında olanlara ise 24 aya kadar taksitlendirilecektir. İlimiz geneli orta ve büyük işletmelerde likidite oranları 1’in üzerinde çıkmaktadır. Tahakkuk eden Sosyal Güvenli Kurumu primleri açısından 50 bin TL ye kadar olan borçlarda teminat aramaksızın, 50 bin TL’nin üzerinde olan borçlar için, yüzde 50’ si oranında teminat verilmek suretiyle, 24 ay taksitlendirilecektir.
FİRMALAR ENFLASYON FARKININ VERGİSİNİ ÖDEYECEKLERDİR
Son düzenleme ile enflasyon düzeltmesinin, üçer aylık geçici vergi dönemlerinde yapılmasıyla, yatırımcı, atıl gayri faal, bina demirbaş araç gereç ve stokları bulunan, borçlanarak ve kredi ile çalışan firmalar, gerçekte kar olmadığı halde, enflasyon farkının vergisini ödeyeceklerdir. Mücbir sebep kapsamında, geçici vergi beyannamesinden muaf olduğumuz için, henüz bu vergi bölgemizde tahakkuk etmemiş, ancak mücbir sebep uzamaması halinde, Ocak – Eylül 2024 dönemi, 17 Kasım 2024 tarihinde beyan ve tahakkuk ederek ödenecektir.
360 OFİSİN 350’Sİ YIKILDI
İlimiz genelinde serbest çalışan mali müşavirlerimize ait 360 ofisin 350’ si yıkılmış ve ağır hasar almıştır. Meslek mensupları konteynerlerde, evlerinde veya mükelleflerinin yanlarında, bilgi kayıt sitemlerini, ekipmanlarını ve demirbaşlarını tamamen kaybetmişler, bu şartlar altında mücbir sebep halinin uzamaması halinde, Beyan ve Bildirimleri yetiştirmeleri mümkün değildir.
ALINMASI GEREKEN AKSİYON VE TALEPLER
Mücbir sebep, hiç bir şart ve koşula bağlanmadan, kişisel başvuru aranmaksızın, mevcut hali ile kesinlikle uzatılmalıdır. Mücbir Sebep döneminde, Tahakkuk eden Vergi ve SGK primleri, rasyo oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın 24 ay taksitlendirilmelidir. Geçici vergi dönemlerinde, enflasyon düzeltmesi iptal edilerek, yıllık ve vergisiz olarak yapılmalıdır.”