Cancık Mağarası;  eteklerinde, Kuzey Çevre Yolu’nun Ahır Dağı Caddesi ile kesiştiği kavşağın birkaç yüz metre kuzeyinde yükselen bir kaya kütlesinde yer alıyor. Tarihi kaynaklara göre, Cancık Mağarası, Maraş Kurtuluş harbi esnasında Türkler tarafından karargah olarak kullanıldı. O dönemler Cancık Mağarası’na kurulan telgraf sistemi ile Pazarcık ve Bertiz bölgeleriyle Maraş’ın iletişimi sağlanırken, şehre hakim bir bölgede bulunması sebebiyle mağaraya kurulan ağır silahların işgalci Fransızlara karşı kazanılan zaferde çok önemli bir yer teşkil ettiği biliniyor.

MANASTIRLARI VE KAYA MEZARLARINI ANDIRAN YAPI

Cancık Mağarası, 7-8 metre çapındaki daire şeklindeki iç bölümü Anadolu’da birçok eski yerleşim yerinde görülen Asur, Urartu ve Doğu Roma dönemlerinden kalma tek odalı kaya mezarlarını andırıyor. İçinde üç tane kemer formunda tamamlanamamış ya da sonradan tahrip edilmiş niş yer alırken, bunların mezar odaları veya mabed bölümleri olabileceği tahmin ediliyor.

CANCIK MAĞARASI HARAP HALDE

Mağaranın dış tarafında tamamlanamamış bir odacık göze çarparken, girişin hemen aşağısında yüzlerce ton ağırlığında büyük bir kaya kütlesi girişten kopup yuvarlanmışa benziyor. Büyük olasılıkla mağaranın ağzı eskiden bu kadar açık değilken,  veya bir başka büyük depremde açıldığı öne sürülüyor. Mağaranın hemen önünden gözüken apartmanlar da 2020 yılından itibaren yükselmeye başlamış durumdayken, vatandaşlar kentteki tarih hazinesinden bir haber oluyor. Yıllardır tepelenen patikalarıyla, 400 metre yakınına kadar çıkılabilen araçlarla, Cancık Mağarası’na herkes kolayca ulaşabilir.

Kaynak: marasavucumda.com

Editör: Didem Kayabaşı