Alaüddevle Bozkurt Gadırhan Türbesi, sadece bir hükümdarın anısını değil, aynı zamanda bir dönemin kültürel ve sosyal yapısını temsil ediyor.  Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Akçakoyunlu Mahallesi’nde bulunan Alaüddevle Bozkurt Gadırhan Türbesi, Dulkadiroğlu Devleti’nin son hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ın hatırasını yaşatıyor. Alaüddevle Bozkurt Gadırhan, Kahramanmaraş’ı sadece bir yönetim merkezi değil, aynı zamanda bir ticaret ve kültür merkezi haline getirdi.

Ekran Görüntüsü 2024 12 31 123301

ALAÜDDEVLE’NİN İZLERİ: EKONOMİ VE SOSYAL HİZMETLER

Dönemin en önemli yapılarından biri olan Kapalı Çarşı, Gadırhan’ın vizyonunun en büyük göstergesi olarak öne çıkıyor. 41 zanaatkârı barındıran bu çarşı, ticaretin kalbi olarak şehrin ekonomik canlılığını artırdı. Bunun yanı sıra Alaüddevle, kurduğu vakıflarla halkın refahını yükseltmeyi ve sosyal adaleti sağlamayı amaçladı. Bu vakıflar, bölge halkına eğitimden sağlığa birçok alanda hizmet sunarak, Dulkadiroğlu dönemini Kahramanmaraş’ın altın çağına dönüştürdü.

Ekran Görüntüsü 2024 12 31 122103KESİK BAŞLI PADİŞAH EFSANESİ

Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ın yaşamı, Turnadağı Savaşı’nda aldığı yenilgiyle trajik bir son buldu. Esir alınan Gadırhan’ın başı kesilerek Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’e gönderildi. Bu olay, halk arasında “Kesik Başlı Padişah Türbesi” olarak bilinen yapıya adını verdi. Aynı zamanda türbe, bölge halkı tarafından “Alladdin Devletli Türbesi” olarak da anılıyor.

Ekran Görüntüsü 2024 12 31 122120

Muhabir: MELİKE ALGAN