6 Şubat’ta yaşanan felaketten en fazla etkilenen illerin başında gelen Kahramanmaraş’ta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri şehrin imar ve inşası için üst düzeyde bir koordinasyon ile çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentte deprem konutlarının yapım süreci, alt ve üst yapıda oluşan hasarlar onarılıyor. İlçe Belediye Başkanları ile birlikte şehirde yürütülen çalışmalara ilişkin toplantı düzenledikten sonra basın açıklaması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, toplantıda 6 Şubat depreminden kaynaklı risklerin azaltılması ve daha dirençli şehirler oluşturulması amacıyla bölgelerin hasar durumları, deprem sonrası toplum psikolojisi, toplumun beklentileri şehircilik ilkeleri, estetik kaygıları ve bakanlığın yerinde dönüşüm kararının uygulanabilirliği perspektifinden değerlendirerek birtakım kararlar aldıklarını vurguladı.
ORTA HASARLI BİNALARIN GÜÇLENDİRİLMESİNDEKİ USUL VE ESASLARI PAYLAŞMIŞTIK
Başkan Hayrettin Güngör, “Çok değerli ilçe belediye başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Yine şehrimizin imar ve inşası için aldığımız kararları paylaşmak istiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ile şehrimizin imar ve inşası için üst düzeyde bir koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. Başkanlarımızla hepinizin takip ettiği gibi periyodik toplantılar yaparak aldığımız kararları hemşehrilerimizle paylaşıyoruz. Bu kararların olgunlaşması için imar komisyonumuz, belediyelerimizin imar birimleri ve ilgili meslek odalarımızla toplantılar yapıyor, onların da görüşlerini alıyoruz. Bu görüşler bizim için son derece kıymetli ve görüşlerimizin olgunlaşmasında da bize ciddi katkı sağlıyor. Daha önce aldığımız kararları bir hatırlarsak uygun olmayan alanlar haricindeki alanlarda az hasarlı ve hasarsız natamam binaların yapımına izin vermiştik. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesindeki usul ve esasları paylaşmıştık. Ayrıca plan notuyla getirilen emsal ve kat artışlarını da kaldırmıştık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da görüşünü alarak bugün Belediye Başkanlarımız ile yaptığımız toplantıda 6 Şubat depreminden kaynaklı risklerin azaltılması ve daha dirençli şehirler oluşturulması amacıyla bölgelerin hasar durumları, deprem sonrası toplum psikolojisi, toplumun beklentileri, şehircilik ilkeleri ve estetik kaygılarımız ve bakanlığımızın yerinde dönüşüm kararının uygulanabilirliği perspektifinden değerlendirerek birtakım kararları almış bulunmaktayız. Bu kararları yine bahsettiğim gibi kıymetli hemşerilerimizle paylaşmak istiyoruz.
4 KATTAN FAZLA OLANLAR İÇİNSE 4 KAT SINIRLAMASI GETİRDİK
Birincisi, meri planda 8 kat imarı olan bir arsada plan notları, kot, zemin eğiliminden kaynaklı açığa çıkan katlar ve asma kat dâhil edilerek 18 kata kadar bina yapılabilmekteydi. Bu şudur; Normal planında 8 kat ama açığa çıkan katların sayılmaması, plan notlarıyla kat ve emsal artışı yapılarak planda 8 kat gözüken bir yerde 18 kata kadar bina yapılabilmekteydi. Aldığımız kararla Onikişubat bölgemizde sağlam zeminli bölgelerde yerine göre 10 kata varan kat azalması yapılarak plandaki durumuna uygun yapı yapılmasına karar verdik. Yerine göre 10 kat azaltma yaparak planındaki kat adedi neyse buradakinden sınırlandırarak izin vermiş durumdayız. İkinci konumuz bildiğiniz gibi küçük sanayi sitesi, toptancılar, toptan gıdacılar, köy garajı, Kayseri ve Gaziantep yolu civarı konut dışı kentsel çalışma alanlarında genel olarak Meri İmar planında 8, 10,12 kat, imar hakkı bulunmaktaydı. Yine bugün aldığımız kararla 4 kat altı olanlar olduğu gibi muhafaza edilecek. Ama 4 kattan fazla olanlar içinse 4 kat sınırlaması getirdik. Bunlar ağırlıklı olarak Kayseri yolumuzun altında, kısmen üstünde, Gaziantep yolumuzun altında ve kısmen üstünde olan yerlerde geçerli olacak. Burada toptan gıda, köy garajı ve civarı küçük sanayi sitemizdeki durumda buna tabi olacak. Burada 4 kattan fazla, eğer imar varsa bunları dört katla sınırlandırmış olduk. Afşin ve Pazarcık ilçemizde mikro bölgeleme, jeolojik etüt raporunda uygun olmayan alanlar dışında kalan Meri İmar planındaki yapılaşma koşulları 5 kattan az ise mevcut yapılaşma hakkını koruyoruz. Ama eğer diğer alanlarda 5 kattan fazla ise en fazla 5 kat olarak ruhsatlandırılmasını kararlaştırdık. Yani 2 ilçemizde yeni bir düzenleme yapılmadığı müddetçe 5 kattan fazla yapı yapılamayacak.
KENTSEL TASARIMLA İLGİLİ DÖNÜŞÜMÜN TEMELLERİ ATILDI
Diğer bir konumuz bugün aldığımız kararla uygun olmayan alanlar dışında kalan natamam orta hasarlı binaların maliklerinin isteği doğrultusunda güçlendirilmesinin yolu açılmıştır. Buradaki olay da biliyorsunuz kat mülkiyeti kanunundaki çoğunluk, orada da beşte dört çoğunluk gerekiyor. Burada natamam olan binalarda bu çoğunluğu sağladıkları takdirlerde güçlendirme projesi hazırlayacaklar. Bu güçlendirme projelerini de belediyeye sunacaklar ve belediye de bunları uygun görürse güçlendirme ruhsatı verecek. Eğer kat irtifakı sağlanmamış durumda olan natamam binalar varsa burada da sözleşmedeki hak sahipliği kimlerse bunların çoğunluğunun kararı aranmış olacak. Yine kat mülkiyeti kanundaki çoğunluk aranmış olacak. Diğer taraftan Azerbaycan Bulvarı ve Trabzon Caddemizde Mikro bölgeleme çalışmaları nihayete erdi. 2 aşamalı ve kapsamlı bir mikro bölgeleme çalışması yapıldı. Azerbaycan mahallemizde, Azerbaycan devletimizin, kardeşlerimizin yapmış olduğu mahallede zemin+3 olacak. Bu civarda da yani hemen belediyemizin yanında Trabzon Caddemizde de zemin+4 olarak mikro bölgeleme çalışmalarıyla yapı yapılabileceği raporlandı. Yine burada da Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanımızın katılımlarıyla burada da kentsel tasarımla ilgili dönüşümün temelleri atıldı. Bu da inşallah hızlı bir şekilde sonuçlanmış olacak.
DOĞUKENT, ÜNİVERSİTE KARŞISI GİBİ ALANLARDA PLANLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Boğaziçi, Sümbüllü ve Ağcalı bölgesindeki zemin etüdü çalışmaları devam ediyor. Kısmen orası kaldı. Burada da kısa süre içerisinde tamamlanmış olacak ve yapılaşma koşulları da ortaya çıkmış olacak. Depremde en fazla hasarın olduğu bölgelerimizde Doğukent, üniversite karşısı gibi alanlarda planlama çalışmaları devam ediyor. Söz konusu bölgelerimizdeki yapılaşma koşulları da inşallah en kısa sürede sonuçlanıp paylaşmış olacağız. Burada 2 ilçemizle ilgili yapılaşma koşullarını söyledik. Diğer ilçelerimizdeki ve bahsettiğim gibi başta Doğukent olmak üzere buralardaki yapılaşma koşullarında inşallah önümüzdeki haftayı yetiştirerek buradaki süreçleri de paylaşmış olacağız. Ben aldığımız kararların şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tekrar ifade ediyorum. Tüm bu süreçleri bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediye başkanlarımızla üst düzeyde bir koordinasyonla yürütüyoruz. Yine ilgili meslek odalarımızın ve imar birimlerimizin de üst düzeyde bir çalışması ve gayretiyle bizlere önerileri oluyor. Bu sayede de inşallah şehrimizi yeniden imar ve inşa etmeye çalışıyoruz. Şunu altını çizerek ifade ettim. Her toplantıda da söylüyorum. Biz Kahramanmaraş'ımızı yeniden imar ve inşasını yapmıyoruz. Yeni Kahramanmaraş'ın imar ve inşasını yapıyoruz. Çünkü bizim yaşadığımız bu süreçte yeniden böyle bir acı, böyle bir felaketin getirdiği ağır hasar yaşamak istemiyoruz. Gelecek nesillerimize de daha dirençli, daha yaşanabilir, şehir bırakmak için gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Emrah Özdemir