6 Şubat’ta meydana gelen depremler 11 ilde büyük yıkım ve hasara neden olurken, deprem şehirlerinin, sanayi tesislerinde de büyük hasar meydana geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hasar alan Organize Sanayi Bölgeleri’nde çalışmalarını sürdürürken, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Ticaret ve Sanayi Odası ile Kahramanmaraş Ticaret Borsası tarafından ‘Deprem bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri istişare toplantısı’ düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’ın katıldığı toplantıda, sanayi tesislerinin depreme karşı dirençli hale getirilmesi ve afet sonrası hızlı toparlanma süreçlerinin planlanması konuları ele alındı. EXPO alanında düzenlenen toplantıya, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Genel Başkanı Memiş Kütükçü, İlçe Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda iş dünyası temsilcileri ve yerel yönetimlerin yetkilileri katıldı.
EK GÜMRÜK VERGİSİNDEN DOLAYI CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı şu ifadeleri kullandı, “Öncelikle tekstil alanında Cumhurbaşkanımızın uygun görmüş olduğu tekstil alanında ki ek gümrük vergisinden dolayı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu konuda çok ilgili davranan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a da teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi ki bu bizler için yeterli mi? Hayır. En azından deprem sonrası sanayicimizi kalkındırmak adına güzel bir proje. Büyük bir afet yaşadık. Sanayi alanında 100-150milyar dolar bir kayıp söz konusu. Bakanlarımız olmasa, onların destekleri olmasa biz bu yükün altından kalkamazdık.”
KAHRAMANMARAŞ ÜRETİM DEVİDİR
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, konuşmalarında şu sözleri kaydetti, “Kahramanmaraş'ta sektör dağılımına baktığımız zaman iki sektörümüz ön plana çıkıyor. Bir tanesi tekstil sektörü, İkincisi de çelik ve mutfak eşyaları sektörü. Sektörel dağılımlar da bu iki sektörümüz çok ciddi ön plana çıkıyor. Türkiye’nin pamuk ipliğinde yüzde 55’ini, kumaşın yaklaşık yeni kapasitelerle beraber 35’ini üreten, dokuma kumaşın yüzde 20’sini, örme kumaşın yüzde 30’unu üretirken yaklaşık Türkiye Tekstil çalışma istihdamının yüzde 10’una şehrimiz ev sahipliği yapıyor. Çelik eşya üretiminde ise Türkiye’nin yüzde 70’sini Kahramanmaraş karşılarken, ihracat anlamında da en az yüzde 40 payımız var. Dondurmanın markasıyız. Dünyaca ünlü dondurmamız var fakat aldığımız pay yüzde 10 ile 15 arasında seyrediyor. Elektrik üretiminin yüzde 10’unu, tescilli ürünümüz kırmızı biberin yüzde 60’ını ve kâğıt üretiminin de yüzde 20’sini yine bu şehirden sağlıyoruz.
EN BÜYÜK HASARI KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİ ALDI
Kahramanmaraş'ı diğer deprem bölgelerinden ayıran tek özelliği, deprem burada sanayimizi çok vurdu. Hatay’da bina yıkımı bizden fazla fakat ekonomik anlamda en büyük hasarı Kahramanmaraş sanayisi aldı. Çünkü Kahramanmaraş çok büyük bir sanayi kenti ve ciddi üretimlerin yapıldığı bir şehir. Şirketlerimizin çapları çok büyük. Mesela yeni açıklanan ilk 500’de şu an şirket sayımız 12, daha tespit edilmeyenlerimiz de var. O sayılarla birlikte bizim bu sayımız 25-30 olacak.
3 OSB BİRLEŞEREK TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 12. OSB’Sİ OLACAK
Depremin ardından ihracat rakamlarına baktığımız zaman yaklaşık ilk üç ayda yüzde 40 düşüş yaşadık. 2022 yılında ihracatımız 1,5 milyar dolarken, bu yılsonu ihracat rakamlarımızı 1 milyar dolar olarak görüyoruz. Ama bizim çok büyük hedeflerimiz var. 2,5 milyar dolar ihracat rakamları, yeni pazarlar, yeni üretim tesisleri gibi çok büyük hedeflerimiz var. Maalesef şu an şehrimiz üretim anlamında çok ciddi bir şekilde etkilenmiştir. İstihdama da bakacak olursak son verilere göre yüzde 37 bir düşüşümüz var ama burada iş dünyası olarak tekrar ayağa kalkmak için herkes çok büyük çaba sarf ediyor. Bizim şuan 9 OSB’miz var. Erkenez, Türkoğlu VE Aksu OSB’lerimiz artık Erkenez çatısı altında birleşecek. Bu şekilde de Türkiye'nin 12. büyük Organize Sanayi Bölgesi olacak.”
DEVLETİMİZDEN ÖNEMLİ BİR TALEBİMİZ VAR
Depremden sonra doğru yatırımlar yapılması gerektiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, “Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi’ne atılan temel şehrimiz için çok büyük bir yatırım, hayırlı olmasını diliyorum. Kahramanmaraş, sanayide çok büyük bir hizmettir. Şehrimiz, deprem sonrası bakanlarımızın destekleriyle beraber daha da büyüyecek ve gelişecek bir konumdadır. Bu şehrin insanı şehrine bağlıdır. Bundan sonra yapmamız gereken şey doğru yatırımlar yapmak ve doğru kararlar almaktır. Burada en büyük görev biz yatırımcılara düşüyor. Bomboş oturursak bunların hiçbirinden istifade edemeyiz. Ama burada devletimizden önemli bir talebimiz var. Bakanımıza arz ettiler. O kadar önemli ki bu olmasa Anadolu'da büyük sanayi gelişmez. Devletimizden talebimiz şu. Bizim ortak olarak kurmuş olduğumuz şirketteki yatırım indirimini, o şirkette hissemiz oranında ortak olan şirketler mevcut işinde indirim konusu yapabilsin” dedi.
İNSANLARIN TİCARET HAYATINA DEVAM EDEREK, AYAKLARININ ÜZERİNDE DURMALARINI SAĞLADIK
Deprem illerinde ki Organize Sanayi Bölgelerinde destek verdiklerini aktaran Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Genel Başkanı Memiş Kütükçü şunları söyledi, “Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya olmak üzere depremden en çok etkilenen beş ilde aktif olan 23 Organize Sanayi Bölgesi deprem bölgemizin dışındaki 75 Organize Sanayi Bölgemizle eşleştirerek bölgenin taleplerine hızlı çözümler üretmeye çalıştık. Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının bölgede hasar tespit çalışmalarına destek olduk. Depremden etkilenen şehirlerimizde çalışan kardeşlerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılamak ve şehirden ayrılmalarının nispeten de olsa önlemek amacıyla bölgeye altı bin adet konteyner kurduk. Deprem bölgesindeki insanların üretim ve ticaret hayatına devam ederek kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağladık. Devamında kurumsal olarak organize sanayi bölgelerimizden destek verdik.
ELEKTRİK TÜKETİMİNİN ARTIŞI, ÜRETİM ARTIŞI DEMEKTİR
Bölgedeki Organize Sanayi Bölgelerimizin elektrik bütçesini, bu Organize Sanayi Bölgelerinin üretimiyle hallediyoruz. Dolayısıyla elektrik tüketiminin artışı, üretim artışının, elektrik tüketiminin düşmesi de üretimin düşmesini ifade ediyor. Buna göre şubat ayından bu yana bu beş şehrimizdeki Organize Sanayi Bölgelerimizin elektrik kesimini sadece Mayıs Ve Temmuz aylarında pozitife geçirebildik. Yani Mayıs ayında yüzde 8,88, Temmuz ayında ise yüzde 22,67 artış oldu. Bunun dışındaki 6 ay maalesef negatif tarafta kaldık. Artık depremin ilk zamanları gibi yüzde 50’leri aşan derin üretim kayıplarımız yok. Nispeten toparlanmış, kayıpları aylık bazla geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre yüzde 6-7 daha az seviyelere kadar çekmiş durumdayız. İnşallah bu hızla negatif alandan çıkıp komple pozitif alana doğru yolumuza devam edeceğiz.”
MEMLEKETİN GERÇEK KAHRAMANLARI SANAYİCİLERDİR
Memleketin gerçek kahramanlarının sanayiciler olduğuna vurgu yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “Sanayiciler deprem bölgesini terk etmeyerek, engelleri koşmaya devam edip burayı ayakta tutmaya çalışarak hem mevcut işlerini geliştirdi hem de taş üstüne taş koyarak devam ettiler. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak özellikle sanayi alanlarının geliştirilmesi ve burada hem küçük sanayi sitelerinin hem de Organize Sanayi Bölgelerinin ayağa kalkması için atılımlar yaptık. Bu atılımları önceliklendirip hızlıca hayata geçirmek için de gerçekten çalışacağız. Bugün benim sizlerden alacağım işaretlerle buradaki hangi alanları nasıl önceliklendirelim? Kahramanmaraş sanayisi bir taraftan gelişirken bir taraftan da bölüşüyor. TUSAŞ haberi gibi haberler var. Kahramanmaraş orta ve yüksek teknolojiye geçmeye karar vermiş ve bunun da adımlarını atmaya başlamış. Bu adımların da Maraş'ı bugüne geldiğimiz noktadan daha ileriye Avrupa'da daha gelişmiş ülkeler ölçeğinde rekabetçi olacağının göstergesidir. Hakikaten orta ve yüksek teknolojili ürünlerle rekabetçi olacak bir yapıyla önümüzdeki yıllarda taşınmasını da canı gönülden diliyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Eyüp Kağan Atlı