3-434

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda zorluklar yaşayan depremzede kadın ve çocuklar için Dulkadiroğlu Kaymakamlığı, Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü ile Bir Tebessüme Değer Derneği işbirliğinde geliştirilen Üreten Kadın Mutlu Çocuk Projesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Proje ile konteyner kentlerde yaşayan 15 yetişkin kadının Olgunlaşma Enstitüsü Moda Tasarım Atölyesi'nde kurs eğitimini tamamlayıp istihdam edilmeleri ve kursta üretilen sweatshirt kıyafetlerin Dulkadiroğlu İlçesi'nde kırsal kesimlerdeki 23 farklı İlkokulda öğrenim gören 3 bin İlkokul öğrencisine ücretsiz dağıtımının sağlanması amaçlanıyor. Açılış programına Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, İl Kültür ve Turizm, Müdürü Seydihan Küçükdağlı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Akif Bulut, Dulkadiroğlu İlçe Milli Müdürü Hüseyin Mart, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Bir Tebessüme Değer Derneği Başkanı Fatih Akpınar, okul müdürleri ve kadın kursiyerler katıldı.

Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya

ÜRETMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, “Malumunuz 6 Şubat depremleri hem ülkemize hem ilçemize hem de şehrimize çok fazla hasar bıraktı. Çok fazla acılar yaşattı. Ama artık biz bugünleri unuttuk, unutmak istiyoruz, unutmak zorundayız. Bu vesileyle bu tarz projelerimize de ihtiyacımız var. Üretmeye ihtiyacımız var. Birlikte olmaya ihtiyacımız var. Dayanışmaya ihtiyacımız var. Gülmeye ihtiyacımız var. Bu vesileyle bu tarz projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Projemizde 15 kursiyerimiz var. Kursiyerlerimizi biz konteyner kentte kalan hanımlarımızdan seçtik. Kendileri için gerçekten iyi bir başlangıç olacak. Projemizin bütçesi yaklaşık 1 milyon 300 bin. Bu proje kapsamında 3 bin öğrencimize kılık kıyafet desteği sağlanacak. 23 okuldan seçilmiş 3 bin tane öğrencimiz bu projeden faydalanacak. Yine projemiz yaklaşık 6 ay sürecek. Bu 6 ay içerisinde Olgunlaşma Enstitümüzde kursiyerlerimiz hem eğitim görecek hem meslek sahibi olacak hem de birlikte sosyal bir aktivite geçirmiş olacaklar. Ben tekrar projemizin ülkemize, şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Akif Bulut

KADINLARIMIZI BU ŞEKİLDE HAYAT İÇERİSİNE KATMAYI ÖNEMLİ VE ANLAMLI BİR ÇALIŞMA OLARAKTAN GÖRÜYORUM

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Akif Bulut, “Olgunlaşma Enstitümüzle birlikte sivil toplum örgütümüzün yapmış olduğu bu anlamlı, değerli çalışmaya emek veren tüm öğretmenlerimize, yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten konteyner kentte, belki eşini kaybetmiş, belki yakınını kaybetmiş, evini kaybetmiş kadınlarımızı bu şekilde hayat içerisine katmayı önemli ve anlamlı bir çalışma olaraktan görüyorum” ifadelerini kullandı. 

Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Mart

DEZAVANTAJLI 23 OKULDAKİ ÖĞRENCİLERİMİZE SWEATSHİRT ÜRETİLECEK

Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Mart, “Bir tebessüme Değer Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğü öncülüğünde bir proje gerçekleştiriyor. Projemizin paydaşları ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Kaymakamlığımız, Olgunlaşma Enstitüsü’dür. Projenin özetinde de belirtildiği gibi 6 Şubat depremlerinden sonra şehrimiz büyük yara aldı. İlçemiz yaranın en fazlasını yaşayanlardan bir tanesidir. En fazla konteyner ile barınma hizmeti veren bir ilçedir. Burada da bu yaralar sararken ne yapabiliriz şeklinde düşünceler ortaya çıkıyor. Dezavantajlı 23 okuldaki öğrencilerimize sweatshirt üretirken aynı zamanda da konteynerlerde kalan annelerimizi hem meslek edindirme hem de bunu ileriki hayatlarında uygulama şansı vermek adına böyle bir projede yola çıkıldı. İçişleri Bakanlığına, ilçe kaymakamlığımıza, Olgunlaşma Enstitüsüne ve Bir Tebessümüne Değer Derneğine teşekkür ediyorum. Böyle güzel bir projede ortak oldular” ifade etti.

Bir Tebessüme Değer Derneği Başkanı Fatih Akpınar

PROJEMİZDE 15 KADIN KURSİYERİMİZLE BERABER ÜRETİM YAPACAĞIZ

Bir Tebessüme Değer Derneği Başkanı Fatih Akpınar, “Bir Tebessüme Değer Derneğinin kuruluş hikâyesi, Allah'ın bize bahşettiği berberlik mesleğinin bir sadakasını verelim mahiyetinde başladı. İlk olarak kırsal bölgelerimizdeki köy çocuklarına yönelik saç bakımlarını yaparak başladık. Yaklaşık 10 yıl önce başladı. Sonra gittiğimizde böyle vicdani duygularla hareket ederek ayakkabısı olmayan çocukları gördük, montu olmayan çocukları gördük. Bu yönde çalışmalar yapmak üzere de Bir Tebessüme Daha Derneğini kurmuş bulunduk. Biz Kahramanmaraş’ın 11 ilçesinde tüm köylerinde faaliyet yapmaktayız. Şu anda yaklaşık 5 şehirde de bu faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Merkezi olarak Kahramanmaraş'tayız. Biz bu şiarla çıktığımız yolda 10 yılda yaklaşık binlerce çocuğa tebessüm olmaya çalıştık. Bizler yaşayamadığımız çocukluğu yaşatmaya çalışıyoruz diyerek bu yola çıkmıştık. Şu anda da Üreten Kadın Mutlu Çocuk Projesiyle de sizin karşınızdayız. Bizler artık üreten bir dernek olma yolunda ilerlerken projeye başvurmuştuk. Bu projedeki amacımız 6 Şubat depremindeki yaralarımızı sarmak. Dağıldık, döküldük, yıkıldık, birleştirici bir şekilde toparlanmamız gerekiyordu. 4 ortak ve depremzede kursiyerlerimizle beraber yaralarımızı saracağız. Projemizde 15 kadın kursiyerimizle beraber üretim yapacağız. Bu kursiyerlerimiz konteyner kentte kalan ve evleri yıkılmış insanlarımız, kayıpları olan abilerimiz, ablalarımız, ben öncelikle onlara bu işte gönüllü oldukları için çok teşekkür ederim. Gönüllü olmak çok zor bir şey. Biz sadece duyuru yaptık ve kendileri tamamen gönüllü bir şekilde, herhangi bir ücret talep etmeden başvuru yaptı. Bu işe hiç girmeyebilirlerdi. Bu konuda zaten bir ödenek de yok. Herhangi bir ücret almadan, tamamen ücretsiz bir şekilde yapıyoruz. Biz bu kursta 3 bin tane sweatshirt üreteceğiz. Burada bunun için bir kurs oluşturulacak. Bu ekipmanların alımı, İçişleri Bakanlığımızın destekleriyle olacak. Ürettiğimiz ürünleri çocuklarımıza ulaştırmış olacağız. Çocuklarımıza bu ürünlerimizi ulaştırırken bir etkinlik düzenleyeceğiz. Etkinlikte pamuk şeker ve palyaço olacak” cümlelerini kullandı.  

DEPREM SÜRECİNDE ÜRETEREK İYİLEŞİYORUZ SLOGANIYLA SAHALARDAYDIK

Projeye ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kaya, “Bizler olgunlaşma enstitüsü olarak depremin üçüncü gününden itibaren kaymakamlığımızın da desteğiyle deprem sürecinde üreterek iyileşiyoruz sloganıyla sahalardaydık. Bizde depremzedeydik fakat kendi yaralarımızı da şehrimizdeki tüm halkımızın yaralarını da üreterek iyileştirdiğimize inanıyoruz. İlk günlerde su ve ekmek ihtiyacı varken sonrasında iç giyim, dış giyim ihtiyacına dönüştü. İhtiyaçlarımız değişti. Bütün çadırlarda ve konteyner kentlerde bu süreçte hep birlikte destek sağladık. İçişleri Bakanlığımız, İlçe Kaymakamlığımız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve derneğimizle birlikte bu projeye dâhil olmaktan, okulumuz atölyelerinde usta öğreticilerimizle birlikte bu projede destek sağlamaktan gurur duyuyoruz” sözlerini kullandı.  

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN