2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan kısa zamanda, önce tüm Çin’e, sonra da tüm dünyaya yayılan koronavirüs bütün dünyayı altüst etmişti. Koronovirüs’ten dolayı dünyada milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Bir yandan koronavirüs ile mücadele edilirken diğer yandan da virüs için aşı çalışmaları devam etti. Zaman içerisinde aşı çalışmaları sonuç verdi ve birden fazla aşı üretildi. Aşının üretilmesiyle birlikte iyi halli mutasyona uğrayan koronavirüs etkisini kaybetti. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Nazik, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
GRİP AŞISI OLDUĞUMUZ GİBİ COVİD AŞISI OLACAĞIZ
Doç. Dr. Selçuk Nazik, “Covid-19’dan dolayı çok zor günler geçirmiştik. Covid-19 virüs RNA virüsü olmasından dolayı mutasyon geçirmesini bekliyorduk, öyle de oldu. Virüs mutasyon geçirdikçe farklı isimlerle karşımıza çıktı, İngiliz varyantı olarak duyduk, Delta varyantı olarak duyduk en sonda omicron varyantı diye duyduk ve son olarak alt varyantlar şeklinde görülmeye başlandı. Bu sırada virüs gücünü kaybetmeye başladı. Son dönemde çevremizde gördüğümüz covid-19 vakalarının hafif seyirli olduğunu net olarak görmeye başladık. Covid-19 vakalarının daha hafif seyirli olduğunu ve ölümlerin azaldığını görüyoruz. Koronavirüs, vücudun antikor üretmesi sonucunda bir bağışıklık kazanması ile grip gibi bir hal aldı. Grip aşısı nasıl devam ediyorsa koronavirüs aşısı da aynı şekilde devam etmeli. İnfluenza yani grip aşısı dediğimiz aşı. İleri yaştaki kişilere çıktı ve aşıları yaptık. Benzer şekilde grip aşısı gibi koronavirüs aşısı da yapılmaya devam edilecek.
GRİP TEKRARDAN KARŞIMIZA ÇIKMAYA BAŞLADI
Hepimiz grip aşısı oluyorduk vatandaşların grip aşısını aksatmamalarını öneriyorum. Şu anda da mevsimsel geçiş olduğu için İnfluenza yani grip tekrardan karşımıza çıkmaya başladı. Önceden herkeste covid-19 pozitif çıkarken şimdi grip vakalarını görmeye başladık. Gripteki virüste, covidde olduğu gibi akciğere kadar inebiliyor ve zatürreye neden olabiliyor. Covid-19 mutasyonlarla biraz daha hafifledi, son dönemlerde gördüğümüz vakaların hafif olduğunu görüyoruz. Elbette ki ağır seyreden vakalar var, özellikle 65 yaş üzeri ya da 65 yaş altı olup kronik hastalıkları bulunan insanlarda covid-19 vakaları ağır seyredebilir.
AŞI İLE VÜCUT ANTİKOR ÜRETTİ
Virüsün bu hale gelmesinde sadece virüsün iyi yönlü mutasyona uğraması değil, insanlar aşı oldu. Ülkemizde de 150 milyon doz aşı yapıldı. Türkiye genelinde yüzde 93 1.doz aşısını oldu. Kahramanmaraş için bu oran yüzde 78,9. Mavi bayrak olarak görülüyor haritaya baktığımız zaman, aşılanma oranımızda yüzde 78,9 ile oldukça iyi. 1. sırada komşu illerden Osmaniye var, aşılanma oranına baktığımızda yüzde 89,6. Aşılanmanın hastalığın seyrinde etkili olduğu çok aşikâr. Antikoru şu şekilde düşünebiliriz. Antikor insanın bir hastalığa karşı oluşturduğu bir yanıt aslında. Biz bunu koruyucu bir şey olarak düşünüyoruz. Covid 19 vakalarında antikor oluştu ama buradaki problemlerden biri şuydu; bu antikorun insanın vücudunda ne kadar süre pozitif kaldığı ile ilgili çeşitli veriler var. Hangi seviyede hangi ağırlıkta geçirdiğine göre antikorun yanıtı değişti. Dolayısıyla aşılanma ihtiyacı doğdu ki yılda iki defa covid-19 için aşı öneriliyor. Bildiğimiz başka bir hastalık var Kabakulak, insan ömrü boyunca bir defa Kabakulak geçiriyor. Antikor yanıtının çok iyi olduğunu ve ömür boyu koruduğunu görüyorsun orada. Ama buradaki iş başka, buradaki antikor yanıtı daha düşük seviyelerde oluyor, bir müddet koruyor ama sonra seviye düşünce tekrar Covid 19’a yakalanabiliyor. Çevremizde aylarca covid-19 olanlar gördük ki bunun sebebi budur aslında.”
ŞUANDAKİ VAKALAR NEZLE GİBİ SEYREDİYOR
Nazik son olarak şunları kaydetti: “Koronavirüs aslında nezlenin etkeni olan bir virüstür, gribin etkeni de influenza virüsüdür. Gribin ve Koronavirüsün etkenleri birbirinden farklıdır. Şuandaki vakalar, nezle gibi seyrediyor: burun akıntısı, hapşırık. Eskisi gibi koku alamama ciddi akciğer problemi gibi sorunlar yaşanmıyor. Nezle belirtileri olarak algıladığımız belirtiler covid belirtileri olabilir, bu rahatsızlıklardan ötürü covid testti verildiğinde pozitif çıkma ihtimali var. Şikâyeti olan ve tedirgin olan vatandaşlar, test verilebilir. Covid-19’un, gripten biraz daha çabuk öldürme gücü vardı. Şuanda görülen vakalarda ölüm oranlarında hastalıkların azalmasıyla ölüm oranları da azaldı. Gripteki influenza virüsünün de insanların covid gibi bulguları olabiliyor. İnfluenza virüsü de öldürücü bir virüstür. Domuz gribi, kuş gribi gibi virüsler influenza virüsünün bir varyantıdır.”
Haber: Ömer Harmankaya