Doluca Kalesi, Türkoğlu ilçesinin Yeşilyöre köyüne yakın bir konumda, 20 metre yüksekliğindeki bir kayalık tepeye Roma döneminde IV. yüzyılda inşa edildi. Ancak kale  Bizans ve Osmanlı dönemlerinde daha da önem kazandı. Yıllara meydan okuyan yapısı ve konumu sayesinde Çukurova’dan Maraş ve Antep bölgelerine geçiş noktası olarak kullanıldı.  Ayrıca Andırın bölgesindeki diğer kalelerle bağlantı sağlanacak şekilde planlı bir şekilde inşa edildi.  Yörede anlatılanlara göre ise, kaleye "Orçan" adının verilmesi, kale komutanının kızı Orçin’in ölümünden sonra gerçekleşti. Halk arasında, kızı Orçin’in anısına kaleye bu adın verildiği söyleniyor.

Doluca Kalesi

YAPININ ÖZELLİKLERİ 

Kale, yaklaşık 26 x 65 metre büyüklüğünde ve hafif eğimli kayalık bir tepeye inşa edilerek tasarlandı. Yapıda, çevredeki kayalardan temin edilen kireç harçlı taşlar kullanıldığı tesbit edildi. Aynı zamanda Kale, surlar ve burçlar ile çevrili şekilde bulunuyor. Ancak zamanla bu yapının büyük bir kısmı yıkıma uğradı.  Günümüzde harap halde bulunan kale Kuzey sur duvarı tamamen, batı sur duvarının ise kuzey kısmı ciddi şekilde hasar gördü.

KALENİN GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU 

Kaleye ait taşlar, defineciler tarafından tahrip edildi. Aynı zamanda da köydeki bazı evlerin yapımında kullanıldığı bazı bilgiler arasında yer alıyor.  Kalenin çevresi ise ağaçlarla kaplı bir şekilde bulunuyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN