Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve ağır hasar gören tarihi yapıların tekrar ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca 'deprem enkaz kazı çalışmaları' başlatıldı. Kahramanmaraş Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Safinaz Acıpayam, enkazlardaki tarihi yapılara ait taşların molozlardan ayrıştırılıp numaralandırıldığını belirterek, "Her bir taşa envanter numarası veriliyor. böylece iileriki zamanda bunlar restore edilirken çok daha kolay bir şekilde kendi özgün olduğu yere tekrar konulabilecek" dedi.

6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta bulunan tarihi eserlerden yaklaşık 100'ü ya ağır hasarlı ya da tamamen yıkılarak enkaza döndü. Bu binaların tekrar ayağa kaldırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı restorasyon yapacak. Enkaz halindeki eserlerin restorasyona hazırlanmasının ilk adımı olan deprem enkaz kazı çalışmaları başlatıldı. Uzman ekipler tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında enkazdaki tarihi taşlar molozlardan ayrıştırılıp kayıt altına alınıyor.

Enkaz kazı çalışmalarının yürütüldüğü tarihi varlıklardan biri de bölgede 'Hatuniye Camii' olarak bilinin Şems Hatun Camii. Dulkadiroğlu Beyliği Alaüddevle Bey'in karısı, Yavuz Sultan Selim'in büyük annesi Şems Hatun tarafından 1519 yılında yaptırılan cami de depremde büyük hasar aldı. Caminin tekrar eski günlerine dönmesi için Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalar devam ediyor.

"25' TARİHİ ESER DE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI"

Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Safinaz Acıpayam, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta normal binalar gibi birçok tescilli tarihi eserin de hasar gördüğünü söyledi. Bu eserlerde Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı Prof. Dr. Mehmet Ünal'ın danışmanlığında bir çalışma başlatıldığını kaydeden Acıpayam, şöyle konuştu:

"Bu çalışma kapsamında zarar görmüş, ağır hasarlı ve enkaza dönmüş tescilli taşınmazların öncelikle molozlardan ayrıştırılması, daha sonra temizlik ve belgeleme çalışmaları ile tasnif çalışmaları gerçekleştirilmekte. Şehrimizde yaklaşık 600'ê yakın sivil mimari örneği yani tescilli yapımız var bunlardan 100 civarı enkaz ve ağır hasarlı durumda. Biz bunlardan yaklaşık 25 tanesinde çalışmaları tamamladık. Şu an 2 ekibimiz farklı yerlerde çalışma gerçekleştiriyor. Tabi bunlara restorasyon işlemleri gerçekleştirilecek. İlgili birimler kendi bünyesindeki sorumluluk alanındaki tescilli taşınmazlarda restorasyon çalışmalarını gerçekleştirerek inşallah tekrar hepsini yeniden ayağa kaldıracak."

"MİNARENİN İŞLEMELİ TAŞLARI TEK TEK AYRIŞTIRILIYOR"

Hatuniye Camii'nin depremde ağır hasar alan bölümlerinin başında minaresinin geldiğini ifade eden Safinaz Acıpayam, "Camilerin özellikle minareleri yıkılmış durumda ve bazı camilerimizin bölümleri ve minareleri, maalesef enkaz olmuş durumda. Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu Beyliği'nin önemli merkezi. Bundan dolayı Dulkadiroğlu beyliği ve Osmanlı eserleri çok fazla ve özellikle bu Osmanlı ve Dulkadiroğlu Beyliği mimari özelliklerini gösteren birçok camimiz var. Hatuniye Camiimizin minaresinde de işlemeli taşlar mevcuttu. Biz burada öncelikle işlemeli olan mimari parçaları düz mimari parçalardan ayrıştırmasını yapıyoruz, bunların tasniflenmesi gerçekleşiyor. Tasniflendikten sonra belgeleme ve temizlik aşamaları gerçekleşiyor. Yani fotoğrafları çekilmekte, her bir taşa envanter numarası verilmekte. Ki, ileriki zamanda bunlar restore edilirken çok daha kolay bir şekilde kendi özgün olduğu yere tekrar konulabilsin" diye konuştu.

-DHA

Editör: Çağatay Gedik