Kahramanmaraş’ta özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar hız kesmeden sürerken, Hayat Yeniden Eğitim ve Kültür Vakfı (Hayat Yeniden Vakfı), bu çalışmaları titizlikle yürütüyor. Hayat Yeniden Vakfı, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrası yaraları sarmak, özel gereksinimli bireylerin hayata katılmalarını desteklemek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için projelerini sürdürüyor. Vakfın Başkanı Zeynep Nur Yerhan, bugüne kadar binlerce özel gereksinimli bireyin ve ailesinin hayatına dokunduklarını belirterek, fırsat sunulup desteklenince dünya şampiyonu olabileceklerini vurguladı.
3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ’NE ÖZEL ÇALIŞMALAR
Engelliler Günü kapsamında yapılması gereken çalışmalara dikkat çeken Yerhan, “Engellilerin ve ailelerinin sorunlarını ele almalı, çözümler üretmeli ve bu çözümleri hayata geçirecek projeler geliştirmeliyiz. Biz de bu amaçla özel gereksinimli bireylerin sanat, spor ve istihdam alanlarında kendilerini ortaya koyabilecekleri fırsatlar sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Vakıf, Kahramanmaraş’ta engellilik çalışmalarında sanat ve sahne performanslarından spora, kariyer planlamasından istihdama kadar birçok alanda projeler hayata geçiriyor.
HAYAT YENİDEN’İN PROJELERİ
Kırmızı Bisiklet Projesi: Depremde yetim ve öksüz kalan 500’ü aşkın çocuğun 4 yıl boyunca eğitimine, sosyal uyumuna ve psikososyal destek almasına katkı sağlanıyor. Çocuklara sanat, spor, uzay ve havacılık atölyeleri ile toplumsal etkileşimli organizasyonlar düzenleniyor.
HY ATELIER: Kadın Emeği Değerlendirme Atölyesi ile depremzede ve engelli çocuğu olan kadınlar, geleneksel ve yöresel motiflerin modern tasarımlara dönüştüğü üretimlerle ekonomiye katılıyor. Maraş’ın coğrafi işaretli ürünleri olan Sim Sırma, Maraş Gül Motifi ve Maraş File Nakışı eğitimi ile kültürel miras korunuyor.
İş ve Kariyer Koçluğu Projesi: Özel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam becerileri ve iş hayatına katılımları destekleniyor.
Öz Savunuculuk Atölyesi: 16 yaş ve üzerindeki özel gereksinimli bireylerin iletişim ve savunma becerilerini geliştirmeleri sağlanıyor.
Lezzet +1 Atölyesi: 14 yaş ve üzerindeki bireylerin gündelik yaşam becerileri yemek yapma üzerinden geliştiriliyor.
Down +1 Sokağı: Deprem sonrası konteyner kentlerde barınan ailelere yönelik tarım ve peyzaj eğitimleri veriliyor. Kadınlar, kendi sebze ve meyve bahçelerini oluşturarak üretime katılıyor.
HAYATA YENİDEN TUTUNANLARIN ÖYKÜLERİ EVRENSELE TAŞINIYOR
Vakfın çalışmalarını anlatan Yerhan, “Hayaller gerçektir parolasıyla Kahramanmaraş’tan evrensele uzanan bir iyilik hareketi başlattık. Kültür, sanat, spor, havacılık ve uzay alanında geniş bir programla dezavantajlı bireylerin yanındayız.
Bölgesel kalkınmayı hedefleyen projelerimiz Anadolu’da sivil toplum başarı hikâyelerine ilham veriyor” dedi.
DESTEKÇİLERE TEŞEKKÜR
Zeynep Nur Yerhan, projelerin başarıyla sürdürülmesinde destekçilerin katkılarına dikkat çekerek, “Sponsorlarımızın destekleri çocuklarımız ve kadınlarımız için yeniden umut oldu. Şimdi Kahramanmaraş’ta kadınlar, çocuklar ve özel gereksinimliler için ‘hayat yeniden’ deme vakti” ifadelerini kullandı. Hayat Yeniden Vakfı, sürdürülebilir projelerle depremden etkilenen bireylerin yaralarını sarmaya ve toplumsal kalkınmaya öncülük etmeye devam ediyor.