Bu geleneksel yapılar, geçmişte yayla ve bağlarda barınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan geçici yapılar olarak biliniyordu. Günümüzde yerini modern bağ evlerine bırakmış olsa da, Kahramanmaraş'ın Ahır Dağı eteklerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar tarafından inşa edilen huğ evlere rastlamak mümkün oluyor. Genellikle çevredeki doğal malzemelerden yapılan huğ evler, doğanın zorluklarına karşı direnç göstererek bir kültürel miras olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Huğ evler, genellikle taş, ağaç ve çalı gibi malzemelerle inşa edilirdi. Tabiat olaylarından en az etkilenecek şekilde seçilen yerlerde inşa edilen bu yapılar, önce zemin düzeltilip taş ve kaya parçaları kullanılarak çevre duvarı örülürdü. Taşlar arasındaki boşluklar küçük taşlarla doldurularak duvarın sağlamlığı artırılırdı. İç kısım ise Maraş'ta üzüm suyunu durultmak için kullanılan beyaz toprakla çamur yapılarak sıvanırdı. Eğer aile her yıl aynı yere göç ediyorsa, dış duvarlar da sıvanır ve bir sonraki yıl sadece tamirat yapılırdı. Çatısı, kurumuş ağaçlar kullanılarak üçgen şeklinde inşa edilir ve dallar, kesilmiş gaz yağı tenekeleri veya brandalar ile örtülürdü.
AHIR DAĞI’NIN ETEKLERİNDE 'HUĞ' EVLER HÂLÂ KULLANILIYOR
Günümüzde Ahır Dağı’nın eteklerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, el emeğiyle inşa ettikleri huğ evleri sıkça kullanıyorlar. Hayvancılık azalsa da hala bu meslekle uğraşan insanlar, yaylalarda ve dağlarda bu yapıları inşa edip belirli bir süre burada yaşıyorlar. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve insanların gelir seviyesinin artmasıyla bu evlerden esinlenerek daha sağlam ve modern yapılan bağ evleri oldukça kullanılmaya ve rağbet görmeye devam ediyor. Günümüzde, profil demirler ve yağmur geçirmeyen brandalar gibi modern malzemeler kullanılarak yapılan bağ evleri, bu geleneksel yapıların yerini almış durumda. Modern bağ evleri, havuzlu, çardaklı ve düzenlenmiş yeşil alanlarıyla dikkat çekiyor. Artık insanlar, ihtiyaçları doğrultusunda değil, estetik ve konfor açısından daha modern yapılar inşa ediyorlar.
YAŞAM TARZININ DEĞİŞİMİ
Huğ evlerin yerini modern bağ evlerine bırakması, sadece yapısal bir değişim değil, aynı zamanda bir yaşam tarzının evrimi olarak da görülüyor. Geçmişte, bağ bahçe işleri ve hayvancılık gibi geleneksel faaliyetler için kullanılan huğ evler, günümüzde modern yaşamın gereksinimlerine uyum sağlamak amacıyla dönüşüm geçiriyor. Hayvancılıkla uğraşan konargöçerlerin bir kısmı yaylara giderek bu şekilde evler inşa ediyor. Bugün, Kahramanmaraş'ın çeşitli yerleşim yerlerinde, imara açılan alanlarda eski huğ evlerin kalıntılarına rastlamak mümkün. Bu kalıntılar, sadece bir barınma aracı değil, aynı zamanda bir kültürel mirasın izleri olarak önemini korumaya devam ediyor.