6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremlerde pek çok yapı ağır hasar alır ya da yıkılırken, çokça insan hayatını kaybetmişti. Deprem sonrası yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucu, binalarda kiriş ve kolon kesilmesinin, izinsiz bir takım tadilatlar yapılmasının, insanların hayatını kaybetmesinin en büyük sebeplerinden biri olduğu görüldü. Bu yıkıcı ve acı depremlerin ikinci yıl dönümüne yaklaşılırken, Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Temsilci Yardımcısı Ömer Reyhanlıoğlu, “Olası Depremlerde Kesilen Kolonların Altında Kalmamak İçin” başlıklı bir açıklama yaptı. Kolon ve kiriş kesme gibi tehlikeli müdahalelerin önüne geçmek için caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini savunan Reyhanlıoğlu, bu tür işlemleri bildirmek için bir ihbar hattının kurulmasının önemine dikkat çekti.

Whatsapp Image 2024 08 27 At 10.49.48

ÜLKEMİZİN HERHANGİ BİR YERİNDE BİRİLERİ YA KOLON YA KİRİŞ KESİYOR

Binalarda izinsiz tadilatların yapısal güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Reyhanlıoğlu, yaptığı açıklamada; “6 Şubat depremlerinin ikinci seneyi devriyesine aylar kaldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, yerel yönetimler ve özel sektör tüm gayretleri ile şehirlerimizi ayağa kaldırmak için çalışmalarına devam ediyor. Depremlerde binaların yıkılmasına etken olarak gördüğümüz en önemli konulardan birisi de kolon - kiriş kesme işlemleri ve izinsiz tadilatlar olmuştur. Şu an siz bu yazıyı okurken şehrimizin ya da ülkemizin herhangi bir yerinde birileri ya kolon kesiyor, ya kiriş kesiyor, izinsiz tadilat yaparak duvar yıkıyor ya da sonradan çekilen tesisatlar için yapısal elemanlara ciddi tahribatlar yapılıyor.

PROJE UYGUNLUK TUTANAĞI OLMADAN İŞYERİ AÇMA RUHSATI VERMEMELİDİR

Tüm ülkemizde kanunlarla, tüm yapıların periyodik olarak iki üç yılda bir ruhsatlandırılmış ve yapı kullanma izni alınmış projesine ve eklerine uygunluğu bir inşaat mühendisi tarafından kontrol edilmelidir. Özellikle işyerleri ve zemin katında işyeri bulunan binalarda tapu devirlerinde tapu müdürlüğü tapu devrini projeye uygunluk tutanağı olmadan yapmamalıdır ve kiralamalarda da işyeri açma ruhsatı veren ilgili belediyeler proje uygunluk tutanağı olmadan işyeri açma ruhsatı vermemelidir. Bu kontrolleri, daha önce Proje hazırlamış ve uygulamış tecrübeli İnşaat mühendisleri yapmalıdır. Ayrıca, ya ilgili belediyelerde, ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında bir ihbar hattı oluşturulmalıdır. Kolon-kiriş kesme ve izinsiz tadilat işlemlerini yapanlara yaptıranlara caydırıcı ağır cezalar verilmelidir ki, daha ağır bedeller ödememek için binaların periyodik bakımlarının kanunlarla sınırları çizilmelidir” dedi.

Editör: Melisa Türkmen