Köklü tarihi ve zengin kültürüyle ünlü kent Kahramanmaraş’ta ilk müze, 1947 yılında Taş Medrese’de kurulurken, sonrasında 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesine taşındı. 1975 yılında ise Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bugünkü mevcut yerindeki müze binasında bulunuyor. 1977 yılında temeli atılan Kahramanmaraş Müzesi ek inşaatının tamamlanması için 2003 yılı Eylül ayında başlatılan yeniden projelendirme çalışmaları sonuçlandırılmış ve Kahramanmaraş Müzesi 2012 yılı Mayıs ayında hizmete açıldı.
Müzede, kentin yüzyıllar öncesindeki eserleri ve kalıntıları yer alırken, toplam 29 bin 359 adet kayıtlı eseri bünyesinde barındırıyor. Bu eserlerin içinde Maraş’ın köklü tarihini ve kültürünü yansıtan eserlerin bulunması, müzeyi daha da değerli kılıyor.
Envanter kayıtlarında 29 bin 359 adet eserin bulunduğu Kahramanmaraş Müzesi, yedi adet teşhir salonu, birer adet çocuk eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu ve bahçe teşhiri barındırıyor. Fakat müze, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerden bu yana hala açılmadı, ne zaman açılacağı da bilinmiyor.
Bu kapsamda müzede;
Antik Fil Sergi Salonu
-Direkli Mağara Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu
-Domuztepe Höyük Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu
-Maraş Aslanı ve Hitit Eserleri Sergi Salonu
-Mozaik Sergi Salonu
-Taş Eserler ve Steller Sergi Salonu
-Kronolojik Arkeolojik Eserler Sergi Salonu
-Sikke Teşhir Bölümü
-Bahçe Teşhir Kompleksi