Köklü bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olan Kahramanmaraş, uzun yıllardır verdiği mücadele ve kazandığı savaşlarla biliniyor. Akdeniz’in incisi Kahramanmaraş, vatan ve beka uğruna çeşitli mücadelelerde bulunarak halkının ve toprağının güçlü olduğunu vurguladı. Dünyada tek İstiklal Madalyalı şehir olan Kahramanmaraş, bu mücadelelerinden dolayı tarihi mirası ve geçmişiyle büyük önem taşıyor.

Kahramanmaraş’ın verdiği mücadeleler arasında Maraş Muharebesi yer alıyor. Kahramanmaraş’ın önemi, Kurtuluş Savaşı’nda kurtulam ilk şehirlerden biri olmasıdır.

Enpv Jv X M A A V G Y2

SÜTÇÜ İMAM OLAYI

1.Dünya Savaşı'nda yenilgi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de direniş başladı. Savaş çıkacağının ilk kıvılcımı 31 Ekim 1919'da Sütçü İmam Olayı ile yaşandı. Ermeni-Fransız Lejyon askerlerin Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan peçeli Türk kadınlarına el uzatmaları sonucunda ayaklanan Türkler Ermeni-Fransızlara saldırmaya çalışsa da Ermeni-Fransız askerler, olaya müdahale etmek isteyen Çakmakçı Sait'i yaraladı. Sütçü İmam'ın da karşılık vererek Ermeni-Fransız lejyonerlere kurşun atmasından sonra kısa süreli bir arbede yaşandı.

F B I M G 1587333989256 1

BAYRAK OLAYI

27 Kasım 1919'da Agop Hırlakyan Ağa'ın evinde Fransız komutanı için bir dans tertiplenir. Komutanın dansa davet ettiği Ermeni kızı "Sizinle dans etmekten mazurum. Çünkü kendimi esarette hissediyorum. Kalede Türk Bayrağı dalgalandığı sürece, sizinle dans edemem" diyerek teklifini kabul etmez. Bunun üzerine kaledeki Türk Bayrağı indirilir. Fransızların şehrin kalesindeki Türk Bayrağı'nı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri, Maraş ileri gelenlerini tutuklamaları tepkileri artırdı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca'nın "Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!" sözü, halkı Fransızlara karşı harekete geçirdi. Kaleye saldıran Maraş halkı, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirip yeniden Türk bayrağını dikti.

Bunun üzerine 72 gün boyunca şehrin her yanında çatışma çıktı. Muharebe sırasında yaşanan en büyük çarpışma Türkoğlu Savunması idi. Ayrıca Pazarcık'ta da bir savunma yapıldı. Afşin ve Elbistan çevresinden de önemli derecede yardım gönderildi. Daha sonra Fransızlar şehri 11 Şubat 1920'de boşalttı. Fransızlar İslahiye yolunda Kuvâ-yi Milliye saldırılarına uğradı. Böylece 200 kayıp verdi. Maraş, halkının Kurtuluş Savaşı sırasında kazandığı bu zafer nedeniyle 7 Şubat 1973'te TBMM tarafından "Kahraman" unvanıyla ödüllendirildi.

12-47

 

Editör: Melisa Türkmen