Bu geçirdiğimiz Nevruz Bayramı öncekilerden çok farklı. Çünkü yaşadığımız büyük felaketten sonra Kahramanmaraş’ımız yeniden doğacak.
Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart’ta Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanıyor. Her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin coşkuyla karşılandığı bir gündür. Geçmişten günümüze kadar çok geniş bir coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın köklü ve zengin bir geçmişi vardır.
***
Kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanan Nevruz, Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve “Yenigün” anlamını taşır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart günü havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen 21 Mart Nevruz/Yenigün bayramı adıyla kutlanır. Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu olarak ta bilinmektedir. Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Nevruz Bayramı’nın Türk toplulukları tarafından çok eskiden beri bilindiği ve törenlerle kutlandığı anlaşılmaktadır. Türkler için bugünün bir kurtuluş günü olduğu rivayet edilmektedir.
***
6 Şubat’ta yaşadığımız felakette birçok canımızı kaybettik. Geride kalanlar ise kaybettikleri yakınlarının acısını yüreklerinin derinliklerinde hissediyor. Kahramanmaraş’ta deprem nedeniyle çok sayıda bina yıkıldı. Bazısı ise ağır hasar aldığı için kullanılmaz hale geldi. Bu enkazların kaldırılıp yerine yeniden bina inşa edilmesiyle Kahramanmaraş küllerinden doğacak. Tıpkı sonbahar ayında yapraklarını döken çiçeklerin ilkbaharın gelmesiyle yeniden açması gibi. Umarım tabiattaki bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen bugün şehrimiz için de yeniden doğuş olur. Bu duygu ve düşüncelerle herkesin Nevruz Bayramını can-ı gönülden kutluyorum.