Ünlü iletişim akademisyeni ve yazar Marshall McLuhan’ın ortaya atmış olduğu Küresel Köy, iletişim araçlarının güçlenmesiyle bütün dünyanın bir köye dönüştüğünü ifade etmektedir.

***

Özellikle bu bahsedilenin yaşanıyor olması ve gün geçtikçe daha da hissedilmesi hem akademik yönlerden kavramı hem de Marshall McLuhan’ın kendisinin önemini arttırmaktadır. “Global Köy” olarak anılsa da Türkiye’de yaşadığımız için ben “Küresel Köy” demeyi tercih ediyorum. İnternetin hayatımızın her alanında yer almasıyla birlikte bu kavramın ne kadar doğruluk kazandığını görebilirsiniz. Günümüzde kullandığımız akıllı cihazlardaki sosyal medya uygulamaları aracılığıyla dünyanın öbür ucundaki insanlarla çok rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz. Mahalledeki komşumuzla yaptığımız konuşmalar ne kadar kolaysa sosyal medya üzerinden kurduğumuz iletişim de o kadar kolay oluyor. Şimdi bu konuştuklarımız her ne kadar alışılmış bir durum olsa da geleneksel medyanın popüler olduğu zamanlarda dünyanın diğer bir ucundaki bir insanla konuşmak bir hayli zordu.

***

İletişimin ögelerinden olan kod bazen bir el hareketi bazen de alfabedeki harfler olabiliyor. Sağlıklı bir iletişimin olması için karşımızdaki kişi ile aynı kodları kullanmalıyız. Yani aynı dilde konuşmalıyız. İletişimin kolaylaşması ve internetle birlikte diğer dilleri ya da ortak dilleri öğrenmek de çok daha kolay bir hale geldi. Bu sayede anlaşamadığımız insanlarla ortak dillerde buluşabiliyoruz ve eğer bunu başaramazsak kolaylıkla yeni diller öğrenerek iletişimimizi sürdürebiliyoruz. Dolayısıyla içinde yaşadığımız dünya gün gün daha çok ‘köy’ özellikleri gösterir hale geliyor.