Kahramanmaraş’ta ermeni çetelerinin zulmüne karşı dağlarda adalet mücadelesi veren Cennet Ali, işgal günlerinde şehrin kurtuluşuna öncülük eden isimler arasında anılıyor. 1882 yılında Kahramanmaraş’ın Nedirli köyünde dünyaya gözlerini açan Cennet Ali, Ceyhan Nehri boyunca konar göçer bir yaşam devam ettirdi. Ancak bölgedeki Ermeni çetelerinin baskıları ve devletin bu zulümlere karşı çözüm üretememesi, onu çaresiz ve mazlumların sesi olmaya teşvik etti. Az sayıdaki adamıyla dağlara çıkarak, adaleti sağlamaya yönelik mücadelesiyle kısa sürede halkın sevgisini kazanarak gönüllerde taht kurdu. Bu sırada “Cennet” lakabıyla anılmaya başlanan kahraman, mazlumların koruyucusu oldu.
İŞGALE İLK KURŞUN
Kahramanmaraş’ın işgal günlerinde, yoğun kar altında şehre sızan Cennet Ali ve 11 kişilik ekibi, devriye gezen Fransız askerlerine karşı çatışmaya girdi. İlk kurşunun ateşlenmesiyle başlayan mücadelede Fransız devriyesi kayıplar vererek geri çekildi. Bu olay, Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşledi. Savaş sırasında şehirdeki tüm mahallelere yayılan direniş, 21 gün boyunca sürdü. Cennet Ali, bu süreçte sadece bir savaşçı değil, aynı zamanda şehrin cesaret sembolü haline geldi.
HALKIN GÖNLÜNDE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
Cennet Ali, 1928 yılında hayatını kaybetti. Mezarı, Kahramanmaraş Kavlaklı Mezarlığı’nda bulunuyor. Ailesi “Gözükara” soyadını alırken, halk arasında “Cennetler” lakabıyla anılmaya devam etti. Bugün, Kahramanmaraş halkı için yalnızca bir isim değil, bağımsızlık ruhunun sembolü olan Cennet Ali, mücadele azmi ve cesaretiyle tarih sayfalarında onurlu bir yer tutuyor.