Karamaraş, günümüzdeki Maraş’a yaklaşık çeyrek saat uzaklıkta, harabe halindeki eski bir yerleşim merkezi. 1916’da Maraş’ta Maarif Müdürlüğü yapan Besim Atalay, Karamaraş’ın cami, hamam ve kale kalıntılarının yakın zamana kadar mevcut olduğunu ve bu harabelerin taşlarının, Şeyh Adil Mezarlığı'nda kabir taşları olarak kullanıldığını belirtiyor. Bugün, bu eski yerleşimin kalıntıları, yerleşim alanı haline gelen bölgelerdeki evlerin duvarlarında kullanılıyor.

Vi̇deo’lu Haber 2024 08 19T105519.082

ROMALILAR, MARAŞ’IN DOĞUSUNDA GERMANİCİA ADLI YENİ BİR ŞEHİR KURDULAR

Karamaraş’ın arkeolojik buluntuları, Hititler, Selefkoslar ve Romalılar dönemlerine kadar uzanıyor. Geç Hitit Devleti Gurgum’un başkenti olan Maraş, M.Ö. 7.yüzyılda Asurlular tarafından ele geçirildi. Maraş Kalesi’nde bulunan ve Yeni Asurca yazılmış kil tabletler, bu tarihi olayları doğruluyor. Helenistik dönemde şehir, doğuya doğru genişledi. Karamaraş olarak bilinen bölgede, Helenistik döneme ait mozaikler, lahitler ve heykeller bulunurken, bunlar Maraş Müzesi’nde sergileniyor. Bölge, M.Ö. 58 civarında, Maraş Kommagene Krallığı'ndan Roma İmparatorluğu hakimiyetine geçti. Romalılar, Maraş’ın doğusunda Germanicia adlı yeni bir şehir kurdular.

Vi̇deo’lu Haber 2024 08 19T105532.307

ROMA SONRASI BÖLGE, BİZANS HAKİMİYETİNE GEÇTİ

Günümüzde mozaiklerin bulunduğu Namık Kemal semti, eski Germanicia’nın yerindedir. Roma sonrası bölge, Bizans hakimiyetine geçti. Germanicia bölgesinde, Geç Roma ve Erken Bizans dönemi mozaikleri bulunuyor. 637 yılında İslam orduları Maraş’ı fethetti, şehir Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında birkaç kez el değiştirdi. Bu çeşitli dönemlere ait arkeolojik buluntular, Karamaraş’ın tarihi ve kültürel önemini gözler önüne seriyor.

Vi̇deo’lu Haber 2024 08 19T105545.918

Editör: Didem Kayabaşı