1969’da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından ilk kez yapılan illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE), 1972, 1980, 1985, 1991, 1996, 2003, 2011 ve son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2017 yılında yapıldı. SEGE araştırmaları, Türkiye’deki illerin politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarıdır.

İLLER, 6 KADEMEDE SINIFLANDIRILIYOR

Çalışmalarda, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz ediliyor ve il ve ilçelerin gelişmişlik sıralaması belirleniyor. İlçe, il ve bölgelerin gelişmişlik düzeyini, sosyo-ekonomik gelişmişliğin farklı boyutlarını temsil eden değişkenlerle analiz etmeyi ve karşılaştırmayı amaçlayan SEGE araştırmaları, illeri 1’den 6.kademeye kadar sınıflandırıyor.

BAZI FAKTÖRLER GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ BELİRLİYOR

Şehirlerin gelişmişlik sıralaması belirlenirken çeşitli faktörler baz alınıyor. Bu faktörler; nüfus yoğunluğu , doğurganlık oranı, göç hızı, şehirleşme oranı, işsizlik oranı, ortalama günlük kazanç, okuryazar oranı, yüz bin kişiye düşen hastane yatak sayısı, hekim sayısı, diş hekimi sayısı, eczane sayısı, kişi başına düşen ihracat tutarı, kişi başı sanayi elektrik tüketimi, tarımsal üretim değerinin türkiye içindeki payı, önlisans, lisans, yükseklisans ve doktora eğitimi alan sayısı, kişi başı gsyh, kişi başına düşen mobil telefon abone sayısı, kişi başı mesken elektrik tüketimi, bin kişiye düşen özel otomobil sayısı gibi çeşit gösteriyor.

A Watch Party For The Big Game (94)-1

KAHRAMANMARAŞ 5.KADEMEDE YER ALIYOR

Yapılan çalışmalar neticesinde sanayi şehri olarak bilinen Kahramanmaraş 5.kademede, iller sıralamasında ise 58. sırada yer alıyor. Toplam istihdamın yaklaşık yüzde 40’ının imalat sanayiinde istihdam edildiği Kahramanmaraş’ta, imalat sanayii işyerlerinin Türkiye içindeki payı yüzde 0,9 düzeyinde bulunuyor. Bunun yanı sıra, hane başına genişbant aboneliği oranının ülke ortalaması 0,32 iken bu değer Kahramanmaraş’ta 0,19 düzeyinde kalıyor. Eğitim değişkenlerinde genel olarak ülke ortalamasının altında yer alan Kahramanmaraş’ta 22 yaş ve üzeri her 100 kişiden 11’i yüksekokul veya fakülte mezunu olarak öne çıkıyor.

5.KADEMEDEKİ DİĞER İLLER

Kahramanmaraş’ında aralarında bulunduğu 5. kademe iller şu şekilde; Sinop, Giresun, Osmaniye, Çankırı, Tokat, Niğde, Kahramanmaraş, Tunceli, Ordu, Erzurum, Kilis, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt.

A Watch Party For The Big Game (92)-1

EN GELİŞMİŞ İLLER SIRALAMASI

SEGE araştırmaları neticesinde, birinci kademe gelişmiş iller sıralamasında liste başında İstanbul yer alıyor. 9 ilden oluşan birinci kademenin diğer illeri ise sırasıyla şu şekilde; Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla, Tekirdağ.

KAHRAMANMARAŞ’IN SIRALAMASI HAYAL KIRIKLIĞINA SEBEBİYET VERİYOR

Kahramanmaraş, tekstil ve iplik üretiminden mutfak eşyalarına kadar geniş bir yelpazede sanayi faaliyetleriyle dikkat çeken bir şehir. Ancak, tüm bu sanayi faaliyetlerine rağmen Kahramanmaraş, gelişmişlik sıralamasında 58.sırada yer alıyor. Şehir, ekonomik ve sosyal göstergelerde beklenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Bu durum, hem şehirde yaşayanlar hem de dışarıdan bakanlar için bir hayal kırıklığına sebebiyet veriyor. Şehrin ekonomik potansiyeli ve sanayi kapasitesi göz önüne alındığında, daha üst sıralarda yer alması gerektiği bekleniyor.

A Watch Party For The Big Game (93)-1

Editör: Burhan Yiyen