Kahramanmaraş tarih boyunca bir çok önemli ve çok sayıda kaleye ev sahipliği yapan şehirler arasında yer alıyor. Afşin ilçesinde bulunan Hurman Kalesi de günümüzde ihtişamını sürdüren ve tarihiyle dikkat çeken yerler arasında bulunuyor. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Kale, Bizans ile Osmanlı dönemlerinde farklı dokunuşlarla bugünkü halini aldı.
ÖNEMLİ GEÇİT NOKTASINI OLUŞTURUYOR
Hurman Kalesi, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine ulaşımı sağlayan önemli bir geçit noktasında yer alıyor. Tarihi boyunca askeri ve ticari yolları kontrol etmek amacıyla kullanılan kale, birçok medeniyetin hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. Dağlıca kasabasının doğusunda, Hurman Çayı’nın kenarında bulunan kale, üç tarafı bu çayla çevrili yarımada şeklinde bir tepe üzerinde yükseliyor. Tarihi kaynaklarda "Rumman Kalesi" olarak anılan yapı, halk arasında daha çok "Hurman" ya da "Marabuz" Kalesi olarak biliniyor. Bugün görünümüyle merak uyandırsa da bir çok bölgesi tahrip oldu.
KALENİN MİMARİ ÖZELLİĞİ
Kale, eğimli kayalık bir alan üzerine doğu-batı doğrultusunda inşa edildi. Yapı, kireç harçlı taşlardan yapılarak, iç duvarları ahşap hatıllarla destekleniyor. Sur duvarlarını takviye eden toplam 14 burç, yapının ihtişamını gözler önüne seriyor. Ancak birçok burç ve mazgallı duvar günümüze ulaşamaya başaramadı.