Kahramanmaraş'ın zirve noktalarından biri olan Berit Dağı, 2 bin–2 bin 200 metreye kadar uzanan alanlarıyla orman sınırını çizerken daha yüksek kesimlerde dağ bozkırları görülüyor. Akdeniz iklimi ile karasal iklimin birleştiği bu alanda kızılçam ormanları, ardıç ve çalı toplulukları, kayalık bitki örtüsü, bozkır alanları ve tarım arazileri gibi çeşitli habitatlar bir arada bulunuyor. Bu dağ, bitki çeşitliliği bakımından oldukça önemli bir bölge olarak kabul ediliyor.

10972227164817

Berit Dağı'nda Türkiye’ye özgü birçok endemik bitki türü bulunuyor. Bunlardan Achillea armenorum, Aethionema papillosum ve Heracleum marashicum gibi türlerin dünya dağılımı yalnızca bu alanla sınırlı. Ayrıca Eirenis barani gibi dar yayılışlı sürüngen türleri ve Anadolu zıpzıpı ile çok gözlü poseydon gibi bölgesel olarak tehlike altında olan kelebek türleri de burada yaşam alanı buluyor.

Berit Dagi 4

DAĞ, ZENGİN KAYNAKLARA SAHİP

Dağın engebeli yapısı tarım alanlarının yaygınlaşmasını engellerken bölge, yaylacılık faaliyetleri için önemli bir yer teşkil ediyor. Güneydeki Ilıca beldesinde bulunan Zeytin Kaplıcası da, belediyenin desteğiyle havuz ve dinlenme alanları ile ziyaretçilere hizmet veriyor. Bunun yanı sıra, dağın zengin doğal kaynakları arasında düşük saflıkta demir cevherleri de yer alıyor.

Muhabir: İBRAHİM BURHAN YİYEN