Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesine bağlı Torun köyünün yer alan Haştırın Kalesi, tarihîyle dikkat çekiyor. Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bu kale, yaklaşık IV. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Kale, Bizans İmparatorluğu'nun 395 yılından XI. yüzyılın sonlarına kadar bölgeye hükmettiği dönemde esas şeklini alarak Osmanlılar döneminde ise son biçimine kavuştuğu biliniyor.
KESİŞİM NOKTASINDA YER ALIYOR
Haştırın Kalesi, Kahramanmaraş-Andırın yolu ile Andırın-Kadirli yolunun kesişim noktasında, sarp bir kayalığın üstüne inşa edilerek doğu tarafından yaklaşık 50 metre, batı ve güney tarafından ise yaklaşık 100 metre yükseklikte bir tepe üzerinde yer alıyor. Güney tarafından akan dere ise geçmişte kalenin su ihtiyacını karşıladığını gösteriyor. Haştırın Kalesi, Ak Kale, Çuhadarlı (Mitel) Kalesi, Burunönü (Çöğdür) Kalesi ve Azgıt Kalesi arasında iletişimi sağlayan bir ara karakol ve gözetleme kulesi niteliği taşıyor. Ayrıca Meyremçil (Geben) Geçidi’nden Çukurova’ya giden yolu da koruyordu.
KALENİN İÇ MEKANI VE ŞEKLİ
İç mekâna, kuzey duvarında açılan kapıdan girilerek basık ve kemerli olduğu anlaşılan kapı zamanla tahrip oldu. Oval biçimini hatırlatan bir plan şemaya sahip olan iç mekân, güney ve batı duvarlarında yer alan basık kemerli pencerelerle etrafı gözetleme imkânı sunuyor. Ancak, güney duvarındaki pencere de zamanla tahrip oldu. İç mekân, kayalık bir zemine sahip olarak ve kalenin sağlamlığı bu zemine dayanılarak arttırıldı.
DEFİNE AVCILARININ MESKENİ OLMUŞTU
Ancak, zaman içinde define arayıcılarının tahribatına uğrayarak bir kısmı yıkıma uğradı. Yine de, günümüzde hala ayakta olan bu yapı, ziyaretçilerine tarihin derinliklerinden izler sunmaya devam ediyor. Kahramanmaraş'ın bu saklı tarihî yapısı, tarih severler ve doğa tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olarak varlığını günümüzde de sürdürüyor. Haştırın Kalesi, tarihî ve mimari değerleriyle bölgenin zengin kültürel mirasının bir parçası olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması da büyük önem taşıyor.