Kahramanmaraş’ta 17. yüzyılda yaşadığı rivayet edilen Müderris ve Mutasavvıf Börkü Delik Hasan Efendi, hem halk arasında yayılan menkıbeleri hem de mütevazı yaşamıyla bölgenin önemli manevi şahsiyetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Başına sardığı sarığın tepesi delik olduğu için “Börkü Delik” ya da “Kürkü Delik” lakaplarıyla anılan Hasan Efendi’nin, süsten ve gösterişten uzak, dünya malına değer vermeyen bir kişiliğe sahip olduğu belirtiliyor.

Tasavvuf ehli olan Hasan Efendi’nin yaşamı, insanlara ilmi ve manevi bir miras bırakmasıyla dikkat çekiyor. Hasan Efendi’nin, ilim ve irfan ışığında topluma kazandırdığı değerler, Kahramanmaraş’ın manevi kültürünün bir parçası olarak nesilden nesile aktarılıyor. Onun hikayesi, ölüme dair anlamlı bir bakış açısı sunarken ilme ve ahirete verilen önemi de vurguluyor.

ÖĞRENCİLER KALAN DERSLERİNİ HASAN EFENDİ’NİN MEZARI BAŞINDA TAMAMLADI

Börkü Delik Hasan Efendi’ye atfedilen bir menkıbe, onun tasarruf sahibi bir evliya olduğunu gösteriyor. Vefatından önce öğrencilerine son dersini mezarında vereceğini vasiyet eden Hasan Efendi, ölümün bir insan için en büyük ders olduğunu öğreterek vefatından üç gün sonra bu vasiyetini yerine getirmiştir. Öğrencileri, hocanın mezarında toplanarak kalan derslerini tamamlamış ve icazetlerini almıştır.

Börkü Delik Hasan Efendi’nin kabri, Kahramanmaraş Şeyh Adil Mezarlığı’nda yer alırken, günümüzde de hala ziyaret ediliyor. Kabir taşında “Müderris Hasan Efendi, maharetli münevverdi. Hem Kürkü Delik derlerdi. Geleni irşâd ederdi. Ruhuna Fatiha.” yazılıdır.

Muhabir: SELMA ERDEMGÜR