Doluca Kalesi stratejik konumu ve efsaneleriyle dikkat çeken kale, keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi gibi dikkatleri üzerine çekiyor. Doluca Kalesi, Türkoğlu ilçesinin Yeşilyöre köyüne yakın, 20 metre yüksekliğinde kayalık bir tepe üzerine IV. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği belirtiliyor.
Zaman içinde Bizans ve Osmanlı dönemlerinde askeri ve ticari açıdan kritik bir role sahip oldu. Çukurova’dan Maraş ve Antep’e uzanan yolların kontrolünü sağlayan kale, Andırın bölgesindeki diğer kalelerle bağlantılı olacak bir konumda planlandı. Bölge halkının aktardığı efsanelere göre, kaleye "Orçan" adının verilmesi, kale komutanının kızı Orçin’in trajik ölümüne dayandırılıyor. Rivayete göre, onun anısını yaşatmak için kaleye bu isim verildi.
KALE ZAMAN İÇİNDE HARABEYE DÖNDÜ
Yılların yıpratıcı etkileri ve insan kaynaklı tahribat nedeniyle kalenin büyük bir kısmı harabeye dönüştü. Günümüzde kuzey sur duvarı tamamen yıkılmış durumda, batı sur duvarının ise kuzey kısmı ciddi şekilde zarar gördü. Kalenin çevresi ise doğal bitki örtüsüyle kaplanmış durumda. Tarihe meraklı ziyaretçiler, bu yıkıntılar arasında geçmişe yolculuk yaparak kalenin gizemli atmosferini deneyimleyebiliyor.