Asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihten izler taşıyan Kahramanmaraş’ta, farklı noktalarda tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras olarak kabul edilen birçok anıt ağacı bulunuyor. Görenleri büyüleyip adeta tarihe yolculuk yaptıran metrelerce yükseklikteki çınar ağaçları gerek yerli gerekse de yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Tarihi 250 yıldan 800 yıla kadar dayanan, şehrin simgeleri haline gelen bu ağaçları sizler için derledik.
ASIRLIK ÇINAR AĞACI
Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi'nde bulunan Bektutiye Camii avlusunda bulunan asırlık çınar ağacı heybetli görüntüsü ile gerek kentte yaşayan gerekse şehir dışından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Heybetli çınar ağacının tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor.
TARİHİ OSMANLI DEVLETİNE DAYANIYOR
Yıllardır Üngüt Mahallesi’nde yaşayan Halil Yücel, çınar ağacının tarihinin Osmanlı Devletine dayandığını belirtti. Yücel sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Bu çınar ağacı tarihi bir çınar ağaçtır. 300 yıla yakın tarihi var, 3 yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından korumaya alındı. Üngüt Mahallesinde yol çalışması vardı. Çınar ağacı yolun ortasında kalmıştı. Ama şu an koruma altında, çınar ağacının Osmanlı Devleti’ne dayanan bir geçmiş tarihi var. Burası ışıklandırılacaktı depremden dolayı ertelendi. Ama yakın zamanda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından ışıklandırması yapılır’’.
KIZFATMA ÇINARLARI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında tescillenen tarihi Kızfatma çınarları Çağlayancerit ilçesi Helete Mahallesinde bulunuyor. Fiziksel yönleri ile kendi türünün alışılagelmiş özelliklerinin çok üzerinde boyutlara ulaşmış, kültürel ve folklorik özellikleri bulunan bu ağaçların yaşları 285 olduğu tahmin ediliyor. Bölge halkı tarafından kız Fatma olarak da adlandırılan anıt ağacının hikayesi bir o kadar da iç acıtıcı.
OYNAKÇINAR
Ünlü Halk Ozanımız Karacaoğlan’nın şiir yazdığı rivayet edilen ağaç, Onikişubat ilçesi Döngele Mahallesinde bulunuyor. 5 asırlık tarihi olan çınar ağacı yıllara meydan okuyor. Kahramanmaraş’ın tarihine ışık tutan anıt ağaç, çobanlar tarafından gövdesinin oyularak içi de ateşe verildi. Yakılması ve dallarının bir kısmının kesilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek, tarihi folklorik ağacı koruma altına aldı. Yaklaşık 516 yaşında olduğu belirlenen tarihi boyutsal ve folklorik çınar ağacı bölgenin adeta simgesi oldu.
KERTMEN ÇINARI
Onikişubat ilçesine bağlı Kertmen Mahallesinde bulunan 5 asırlık çınar ağacı bölgenin sakinleri tarafından bölgenin en yaşlı ağacı olarak tahmin ediliyor. Çevresi 22 metre kalınlığında olan ve içerisinde zamanla 25 metrekarelik boş alan oluşan çınar ağacı, bölge turizmine katkı da sağlıyor.
AVCILAR ÇINARI
Onikişubat İlçesi'nin Avcılar Mahallesi'nde bulunan 812 yıllık olduğu tahmin edilen anıt ağaç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillendi. Ağaç, bölgenin adeta simgesi haline geldi. Avcılar çınarı yaklaşık 35 metre uzunluğunda ve 14 metre çapında büyüklüğe sahip.
DADAĞLI ÇINARI
Onikişubat ilçesi Dadağlı Mahallesinde bulunan bulunan Dadağlı çınarı 4 asırdır tarihe meydan okuyor. Mistik kültür ve folklorunda anıt ağaçlar sınıfına dahil edilerek tescillenen çınarın çevre düzenlemesini ise Onikişubat Belediyesi tamamlayarak, etrafına bir çeşme ve kültür evi yaptı. Osmanlı döneminde bir tahsildarın bölgeye gelerek diktiği ifade edilen çınar ağacına bölge halkı gözü gibi bakıyor.
Haber: Yunus Emre Bayır