Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, deprem sonrası sağlık hizmetlerinde yaşanan problemleri ve özellikle aile hekimliği sistemindeki sıkıntıları basın mensuplarıyla paylaştı. Kahramanmaraş’ta aile hekimliği sistemindeki sorunlar, sağlık personeli eksiklikleri ve üniversite hastanelerindeki yetersizlikler, deprem sonrası daha da belirgin hale geldiğini vurgulayan Dr. Lütfi Tiyekli, yetkilileri bu sorunlara karşı acil adımlar atmaya davet etti. Dr. Tiyekli, birçok aile sağlığı merkezinin hala konteynerlerde hizmet verdiğini belirterek, "Kahramanmaraş'ta aile hekimliği sistemi ciddi problemlerle karşı karşıya. Belediye başkanlarına sesleniyoruz; her 15 bin nüfusa kolayca ulaşabilecekleri aile sağlık merkezleri kurulsun. İmar planları yapılırken vatandaşın yürüme mesafesinde gidebileceği alanlara sağlık merkezi yapılması sağlanmalı" dedi. Toplantıya;  Kahramanmaraş Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Yönetim kurulu üyesi Dr. Orhan Sünbül, Yönetim kurulu üyesi Dr. Mehmet Akif Sarıca, Yönetim kurulu üyesi Dr. Gürkan Çıkım, Yönetim kurulu üyesi Dr. Tuğrul Sevim ve Onur Kurulu üyesi Dr. Emrah Cengiz katılım sağladı.

Adsız Tasarım (5)-13

HEKİMLERİN VE SAĞLIK PERSONELİNİN SORUNLARI
Dr. Tiyekli, deprem bölgesinde görev yapan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maaşlarının yetersiz olduğunu ve kaderlerine terk edildiklerini ifade etti. Dr. Tiyekli; "Deprem sonrası doktorlar ve diğer sağlık çalışanları kaderlerine terk edildi. Maaşlarının düşük olması nedeniyle sağlık çalışanları bölgeden uzaklaşıyor. Kahramanmaraş'ta 60'a yakın aile sağlığı merkezinde hemşire yok. Bu eksiklik, vatandaşların sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamamasına neden oluyor. Bu konuda acil düzenlemeler yapılmalı," şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE TIP EĞİTİMİ
Dr. Tiyekli, üniversite hastanelerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tıp fakülteleri, geleceğin doktorlarını yetiştiriyor. Ancak iyi bir eğitim için güçlü bir eğitim kadrosu gerekiyor. Deprem bölgesindeki tıp fakültelerinin desteklenmesi ve yan dal uzmanlarının üniversitelere istihdam edilmesi gerekiyor. Tıp eğitimi ve poliklinik hizmetleri eksiksiz olmalı" dedi.

SAĞLIK SİSTEMİNDE LİYAKAT VURGUSU
Dr. Lütfi Tiyekli, sağlık sisteminde liyakatın önemine değinerek, "Sağlık sistemi, ehil kişilere teslim edilmeli. Hiç hekimlik yapmamış kişilerin hekimleri denetlemesiyle karşı karşıyayız. Torpille makama gelmiş kişiler, sağlık sistemine zarar veriyor. Bu duruma karşı gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


 

Editör: Melisa Türkmen