Kahramanmaraş köklü geçmişi ve tarih kokan yapılarıyla dikkat çekerken bu yapılar arasında Kurttepe Hanı da özel bir yere sahip.  Elbistan-Malatya yolunun 1,5 kilometre güneybatısında, Çerkezuşağı köyünün ve Yazıtopalı köyünün yakınlarında, dağlık bir geçit bölgesinde konumlanan Kurttepe Hanı, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir yapı olarak öne çıkıyor. Kurttepe Hanı'nın yapım tarihine dair kesin bir bilgi bulunmamakla beraber eldeki kaynaklar, bu hanın 13. yüzyılın ikinci çeyreğinde inşa edildiğini düşündürüyor. Anadolu Selçuklu Devleti'nin güçlü olduğu bir zaman dilimindeyken kervansaraylar, ticaret yolları üzerindeki en önemli duraklar arasında yer alıyordu.

Ekran Görüntüsü 2024 08 15 151529

YIKINTILAR ARASINDA AYAKTA KALAN BİR TARİH

Kurttepe Hanı, kervanların güvenli ve konforlu bir şekilde konaklayabileceği bir yapı olarak inşa edilmişti. Han, sade fakat işlevsel bir mimariyle tasarlanarak günümüze kadar tarihi bir yapı olarak ulaştı.   Yapı, bir barınak bölümü ile giriş mekânı bulunan  ve yanlarda birer servis hacminden oluşan bir plan şemasına sahip. Duvarlarda ve tonozlarda kaba yonu ve moloz taş, paye ve kemerlerde ise ince yonu taş malzeme kullanılarak tasarlandı.

Ekran Görüntüsü 2024 08 15 151518

 Zamanın izleri, hanın iç mekanında da kendini gösteriyor. Doğu cephesinin ortasında bulunan ana giriş kapısı, misafirleri karşılayan ilk nokta olarak tasarlanarak bu kapıdan girildiğinde, simetrik olarak yerleştirilmiş iki odadan oluşan bir ön mekâna ulaşılıyor. Bu odaların, hanın hizmet alanları olduğu ve beşik tonozlarla kapatıldığı anlaşılıyor. Ancak, giriş mekânının örtü sistemi tamamen çökerek sadece yanlardaki servis mekânlarının duvarları kısmen ayakta kalarak günümüze kadar ulaştı.  Kurttepe Hanı, sade ama bir o kadar da işlevsel bir mimariye sahipti. Yolcuların ve hayvanların bir arada kaldığı bu tarihi yapı, bugün harabe halinde olsa da, geçmişin derin izlerini taşıyor. Elbistan’ın dağlık bölgesinde, zamana direnen bu han, tarih ve mimari meraklıları için görülmesi gereken bir nokta olarak varlığını günümüzde de sürdürmeye devam ediyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN