Kahramanmaraş, binlerce yıllık geçmişiyle Anadolu’nun önemli tarihi şehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Şehir, Paleolitik dönemden günümüze kadar uzanan zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Özellikle Direkli Mağarası gibi arkeolojik alanlarda yapılan kazılarda, geçmiş uygarlıklara ait önemli kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kent için büyük öneme sahip olan bu mirasları tanıtmak amacıyla Direkli Mağarası Kazı Başkanlığı tarafından projelendirilen “Kahramanmaraş Arkeolojisini Tanıtım ve Fotoğraf Sergisi” düzenlendi. Ticaret Borsası Fuaye Alanı’nda düzenlenen etkinlikte, kentin zengin arkeolojik mirası gözler önüne serildi. Sergiye TBMM Tarım, Orman, Köyişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Latif Öztürk, AK Parti İl Başkanı Burak Gül, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Müze Müdürü Safinaz Acıpayam, Ülkü Ocakları İl Başkanı Dursun Nar ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Melih Erek gibi önemli isimlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve davetli katılım sağladı.

I M G 0299

ŞEHRİMİZİN TURİZM, ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ TANITACAĞIZ

Tbmm Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci

Kahramanmaraş coğrafyasının 300 bin-400 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci; “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamız, Büyükşehir Belediyemiz, Müze müdürlüklerimiz ve Kahramanmaraş İl Kültür Müdürlüğümüz başta olmak üzere, destek olan tüm kurumlara şükranlarımı sunuyorum. Bu şehrin, Göbeklitepe’den 2 bin yıl daha eski bir tarihe sahip olduğunu, bu şehirde yaşayanların bile fark etmediğini görüyor, biliyor olmak hepimizi çok üzmüştü. Ancak inşallah, bu sevgi sayesinde bir üst lige çıkacağız. Bu sergi, gerçekten arkasında çok büyük çaba ve gayretler sonucu gün ışığına çıkarılmış kazı çalışmalarının bir ürünüdür. Kahramanmaraş'ta şu anda 5 başkanlık bulunuyor. Ayrıca, 2 müze müdürlüğümüz var. Bu kazı çalışmalarında görev alan bilim insanlarımız, arkeologlarımız, orada her türlü alın teri ve akıl terini döken kardeşlerimizin emekleri sayesinde bu etkinlik gerçekleştirilebilmiştir. Şehrimizin turizm, arkeoloji ve diğer kültürel değerlerini hem kendi insanımıza hem de dışarıdan gelen misafirlerimize göstermek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

ŞEHRİN DEĞERLERİNİN SERGİLENECEĞİ BİR MERKEZ İNŞA EDİLECEK

Bu kazı çalışmalarını gerçekleştiren, toprağın altındaki değerleri gün ışığına çıkaran ve bu değerlere anlam yükleyen bilim insanlarımızı, arkeologlarımızı kutluyorum. Şehrin tanıtımı noktasında bu çalışmaları değerli bulan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımıza ve emeği geçen tüm kurumlara her türlü destekleri için şükranlarımı sunuyorum. Bugün bu sevgiyle buradayız. İnşallah, Kahramanmaraş'ta eş zamanlı olarak, bu değerlerin sergileneceği bir merkezi de hep birlikte inşa ederek, bu şehrin evlatlarına kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİMİZ HER ZAMAN BİR ÜRETİM VE YAŞAM MERKEZİ OLMUŞTUR

Kmtso Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu-1

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sanayi alanında var oldukları kadar kentin derin tarihinin tanıtılmasında da var olup destek olacaklarını ifade eden KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu; “Bizler, Ticaret ve Sanayi Odası olarak, her zaman sanayi kenti olduğumuzu vurgularken, sektörlerdeki büyümelerimizle övündük ve bu, bizim için büyük bir kıvanç kaynağı oldu. Kahramanmaraş’ta gelişen tekstil ve çelik mutfak eşyaları olan iki sektör, şehrimizin ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Şehrimizin sanayi hamlesinden gurur duyarken, diğer yandan tarih ve doğa açısından büyük bir eksikliğimiz olduğunu fark ettim. Şehrimize ait kazı çalışmalarını ve sergiyi inceledim. Emin olun, bu çalışmalar bizim için büyük bir eksikliği giderdi. Direkli Mağarası’ndan başlayarak, Kültür Müdürlüğümüz ve Müze Müdürlüğümüzün yürüttüğü arkeolojik kazılar, şehrimizin 13 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu da şehrimizin her zaman bir üretim ve yaşam merkezi olduğunun kanıtıdır. Şehrimizde yapılan bu arkeolojik kazılar, özellikle Direkli Mağarası başta olmak üzere, ilçelerimizde de büyük bir öneme sahiptir. Bu kazılar, şehrimizin tarihi ve doğal güzelliklerini gün yüzüne çıkarıyor. Artık Kahramanmaraş’ı bu yönleriyle ön plana çıkarmak zorundayız. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu çabaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz ve elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Biliyorsunuz ki hem Germenica’da hem de Direkli Mağarası’nda zaten paydaş bir kurumuz. Bundan sonraki çalışmalarda da şehrimize değer katmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ'A KATMA DEĞER AÇISINDAN ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Melih Erek

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Melih Erek; “Kahramanmaraş, kıtalar arasında coğrafi bir bağ oluşturan ve çok özel bir coğrafyaya sahip olan önemli bir ilimizdir. Bu özellik, dünya üzerindeki insanların ve onların birlikte yaşadığı tüm canlıların, insanlık tarihinin başından günümüze kadar Kahramanmaraş coğrafyasında izlenebilmesini mümkün kılmaktadır. Arkeoloji bilimi, bu takip sürecine ışık tutarak bize geçmişi anlamamızda büyük bir olanak sağlamaktadır. Son 18 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük katkılarıyla, farklı zaman dilimlerine ait eski insanların geride bıraktığı olağanüstü kayıtlara ulaşmaktayız. Bu bulguların öncelikle Kahramanmaraş halkıyla paylaşılması, ardından farklı illerde tanıtımının yapılması, Kahramanmaraş'a katma değer açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu süreçte emeği geçen ve bizlere büyük katkılar sağlayan Sayın Bakanıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, arkeoloji biliminin Kahramanmaraş’ta tanıtılmasına yönelik yapılan her türlü etkinlikte bizlere en büyük katkıları sunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, Kahramanmaraş Müze Müdürlüğümüze, Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve Kahramanmaraş Valiliğimize de teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.

I M G 0216

Muhabir: Melike Algan