Kahramanmaraş il merkezine 36 kilometre mesafede bulunan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Türkiye’nin 39. Tabiat Parkı olarak 15 Aralık 2009 tarihinde ilan edildi. 348 hektarlık bir alanı kapsayan bu doğal park, özellikle güney kısmındaki 238 hektarlık alanda yer alan 600-700 yaşındaki sedir ağaçları ve barındırdığı çeşitli endemik flora ve fauna türleri ile dikkat çekiyor.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra yaz aylarında Kahramanmaraşlı vatandaşların gözdesi olan Yavşan Yaylası, ziyaretçilerine sunduğu altyapı olanaklarıyla da cazip bir destinasyon haline geliyor. Saha içerisinde 2 adet otopark, tuvalet, piknik üniteleri ve bulaşık yıkama yerleri bulunuyor. Ayrıca Yavşan Yaylası, Toros Göknarı’nın kuzey yarımküredeki yayılış alanının en doğusunda bulunması ve Lübnan Sediri'nin en güzel örneklerinin yer alması nedeniyle, Türkiye’nin en değerli doğal alanlarından biri olarak kabul ediliyor.
EŞSİZ BİR EKOSİSTEM BARINDIRIYOR
Yavşan Yaylası’nda yapılan bilimsel araştırmalar, yaylanın bitki türleri açısından oldukça zengin olduğunu ortaya koyuyor. Yaylada, 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış toplam 534 takson tespit edildi. Bu bitkilerin 68’i, yani yaklaşık yüzde 12,7’si endemik olarak öne çıkarken, Toros Göknarı (Abies cilicica), Toros Sediri (Cedrus libani), karaçam, ardıç, titrek kavak ve meşe gibi çeşitli ağaç türleri yaylanın ekosistemini oluşturuyor. Ayrıca dere içlerinde yabani ceviz ağaçlarına da rastlanıyor.
ZENGİN HAYVAN ÇEŞİTLİLİĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Yavşan Yaylası, bitki örtüsünün yanı sıra, zengin hayvan çeşitliliğiyle de öne çıkıyor. Yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve çeşitli kuş türleri bu doğal alanda yaşıyor. Mevsimsel olarak yaylacılığın da yapıldığı bölgede, şifalı suları nedeniyle yöre halkı tarafından sağlık amaçlı olarak da kullanılıyor. Yavşan Yaylası, Akdeniz ve İran-Turan fitocoğrafik bölgelerinin geçiş kuşağında yer almakta olup, orman ekosistemi tipine sahip. Bu eşsiz yayla, doğaseverler ve bilim insanları için önemli bir keşif alanı sunuyor.