6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası pek çok yapı hasar alır ya da yıkılırken, ayakta kalan sağlam yapılara da oturulmaz hale geldi. Kentte konut kiraları almış başını giderken, vatandaşlar bir aylık maaşlarıyla nereye kadar geçinebileceğini bilmiyor. Özellikle depremlerden sonra artan kira fiyatlarına yetişemeyen vatandaşlar, ev sahipleriyle bir türlü anlaşmaya varamıyor. Bu kapsamda gıda, ulaşım, elektrik, su, doğalgaz ve turizm gibi temel ihtiyaçlara son günlerde gelen zamların üzerine ev sahipleri de geç kalmayarak kiracılarından artış beklediklerini duyurdu. Kahramanmaraşlı vatandaşlar, temel ihtiyaçların her alanında maddi yönden sıkıntı yaşarken, bu temel ihtiyaçlardan en önemlisi olan barınmaya da yaklaşık iki katı olan zamlarla karşı karşıya kaldı. Hala depremin yaralarını sarmaya çalışan Kahramanmaraşlılar, fahiş ev kiralarına tepki göstermeye başladı.
FİYATLAR ASGARİ ÜCRETİ SOLLUYOR
Özellikle Onikişubat ilçesine bağlı mahallelerde bulunan site ve apartmanlardaki dairelerin kiraları dudak uçuklatırken, bir evin kirası 20 ile 24 bin arasında seyrediyor. Hatta henüz dairede bir yılını bile doldurmayan vatandaşların kira bedellerine uygulanmak istenen zam pes dedirtiyor. 8 ay önce evi 12 bin 500 TL’ye kiralayan bir aileye daha bir yıl dolmadan 7 bin 500 TL zam yapılarak kira fiyatı 20 bine çıkarıldı. Bu doğrultuda Tekerek, Binevler, Boğaziçi gibi bölgelerde bir evde kiraya oturmak tamamen lüks oldu. Ev sahiplerinin talep ettiği kiralar asgari ücreti bile geçerek, vatandaşları şoka uğrattı.
TEFE TÜFE BAHANE EDİLİYOR
Yıkımların en fazla olduğu Dulkadiroğlu ilçesinde de durumlar farklı değil. Zaten yıkılmış ve enkazlarla dolu bir bölgede ayakta kalan yapılara istenen kira fiyatları adil olmamakla birlikte vatandaşları zora sürüklüyor. Dulkadiroğlu’ndaki mahallelerde ise tefe tüfe tutarını bahane eden ev sahipleri, yılda iki kez zam talebinde bulundu. 6 bin TL’ye kira fiyatıyla oturan vatandaşlar, öncelikle 9 bin, sonrasında 12 bin TL fiyatla karşı karşıya kaldı.