2017 yılında tamamlanarak Adana-Kahramanmaraş karayolu üzerinde hizmete açılan Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Hizmet Binası, 6 Şubat depremlerinde hasar aldı. Yeni bir bina olmasına karşın aldığı hasar sonucu bazı bölümleri kullanılamaz hale gelen hizmet binasının 5 ay önce dış cephesinde tadilat yapıldı. Aradan geçen 5 aylık süre sonunda hizmet binasının Güçlendirme ve Genel Onarımı için ihaleye çıkıldı. İhale dökümanında; “1 adet zemin artı 2 katlı hizmet binası güçlendirme ve genel onarım işi yapılacaktır” ibaresi kullanıldı.

YASAL DÜZENLEMELERE AYKIRI

5 ay önce dış cephe tadilatı yapılan binanın, tekrar tadilatı için ihaleye çıkılması akıllarda soru işaretine neden oldu. Normal şartlarda kamu binalarının tadilatı ve onarımı gibi işlerin, şeffaf bir ihale süreciyle gerçekleştirilmesi beklenirken, iddialara göre; daha önce yapılan dış cephe tadilatının ihale sürecine girilmeden bir firmaya verildiği öne sürüldü. İhale sürecinin atlanarak işlerin doğrudan verilmesi, hem yasal düzenlemelere aykırı hem de kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmadığı algısına yol açarken kamu zarara mı uğratılıyor? Sorusu akıllara geldi.

KAMUOYU ADINA SORUYORUZ

Daha önce ihale yapılmadığı öne sürülerek tadilatı gerçekleşen hizmet binasının, firmaya ödemesi nereden ve nasıl yapıldı?

Tadilatı yapılan bir binanın neden bu kadar kısa sürede tekrar tadilatı yapılıyor?

Devlet şu günlerde tasarruf dedbirleri uygularken, bir binaya 5 ayda 2 defa tadilat yaptırmak ne kadar doğru?

İhale yoluyla yapılacak olan bu gibi yasal zorunluluğu olan işler neden ihalesiz yapıldı?

Yeni yapılacak olan ihale ne kadar şeffaf olacak, yoksa yine aynı firma mı kazanacak?

Editör: Didem Kayabaşı