Kahramanmaraş’ın coğrafi tescilli ürünleri listesinde en başta yer alan Maraş Tarhanası, vatandaşların vazgeçilmez yiyeceği konumunda bulunuyor. Tarhananın henüz tarhana aşıyken başlayan lezzet yolculuğu, firik haliyle, kuru cips haliyle, ufak kısımlarıyla yapılan lezzetli çorbasıyla ve en çok sevilen hali kavurmasıyla devam ediyor. Her mevsim yenilebilen ve tercih edilen tarhana, değişik halleriyle farklı lezzetlere bürünüp sofralarda yerini alıyor. Bu kapsamda tarhananın Kahramanmaraşlılar tarafından en sevilen hali tarhana kavurması hem pratik yapımı hem de lezzeti ile damakları şenlendiriyor. Geçmişten bugüne kadar gelen ve Kahramanmaraş’ın yöresel yemeği olan tarhana kavurması, özellikle kış aylarında sofraları süslüyor.
HEM FAYDALI HEM DOYURUCU LEZZET
Maraş’ın acı biber salçası ve zeytinyağı ile harmanlanan tarhana kavurması, yine kentin kışlık erzakları arasında yer alan ev yapımı yufka ekmek ile birlikte tüketiliyor. Kış mevsimi gelmeden hemen önce Kahramanmaraşlı vatandaşların kışın yemek için hazırladığı zahireliklerle lezzetlenen tarhana kavurması, yufka ekmeğin yanı sıra ev yapımı turşuyla da tüketiliyor. Yiyenlerin çocukluğunu anımsadığı tarhana kavurması, hem faydalı hem de doyurucu bir yöresel lezzet olarak karşımıza çıkıyor.
TARHANA KAVURMASI NASIL YAPILIR?
Tarhana kavurması yapımında, kişi sayısına göre alınan kuru Maraş tarhanası beyazlaşana kadar sıcak suyla ıslanıp süzülüyor. Bir tava ya da tencereye zeytinyağı alınıp, üzerine soğan küçük küçük doğranıp kavrulur. Soğanlar pembeleşince bir yemek kaşığı kadar salça koyularak biraz daha kavrulur. Sonrasında Maraş pul biberi ve tuz eklenerek, ıslanılan tarhana da üzerine koyulur. Karıştırarak biraz daha kavurduktan sonra yufka ekmek, turşu ve ayranla servis edilir.