2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı için Kahramanmaraş’ta yer alan 2 üniversiteyi tercih eden öğrenciler, yerleştikleri bölümlere kayıt işlemlerini tamamladı. Yaşanan deprem felaketi sonrası uzaktan eğitimem geçiş yapan üniversiteler bu yıl yüz yüze eğitimle öğrencilere hizmet sunacak. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), şehirdeki en büyük eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Üniversitenin toplam öğrenci sayısı 37 bin 410'a ulaşırken, bu yıl 6 bin 50 yeni öğrenci kayıt yaptırdı.

Istiklal Universitesi Sifiri Seviyor 955106 5

Öte yandan, İstiklal Üniversitesi daha küçük bir öğrenci kitlesine sahip olmasına rağmen, yeni kayıtlarda artış gözlemleniyor. Üniversitenin toplam öğrenci sayısı 3 bin 450 olurken, 2024-2025 yılında bin 152 yeni öğrenci kayıt yaptırdı. Bu gelişmeyle İstiklal Üniversitesi, eğitim hayatına yeni katılan öğrencileriyle büyümeye devam ediyor.

Thumbs B C 3F7C4Ac640Dd383A63Daac79C1E31D72-6

40 BİN 860 ÖĞRENCİYE, 7 BİN 759 YURT KAPASİTESİ

Şehirdeki üniversitelerin artan öğrenci sayısıyla birlikte, barınma ihtiyacı da ön plana çıkıyor. Kahramanmaraş genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların toplam kapasitesi 7 bin 759 olarak belirlendi. Özellikle merkezde  bulunan Avşar Erkek Öğrenci Yurdu'nun 2 bin 4 kişilik kapasitesi ve Onikişubat Kız Öğrenci Yurdu'nun 3 bin 100 kişilik kapasitesi dikkat çekiyor. İlçelerdeki yurtlarla birlikte bu sayı 7 bin 759’a ulaşırken, artan öğrenci sayısının barınma talebini karşılayıp karşılamayacağı merak konusu oluyor.

Ekran Görüntüsü 2024 09 11 121104

KONUYU 5 AY ÖNCE DE GÜNDEME GETİRDİK

28 Nisan 2024 Pazar günü kaleme aldığımız “Kahramanmaraş'ta üniversiteler yurt sorunuyla boğuşuyor” başlıklı haberimizde yurt sayısının yetersiz olduğunu ve yüz yüze eğitime başlanmasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini konu edinmiştik. Ayrıca, yeni bir yurt inşaatının başlamadığını ve inşaata başlanması halinde bile yeni eğitim öğretim dönemine ulaşmasının mümkün olmadığınıda belirterek; “Toplamda yaklaşık 41 bin öğrencinin eğitim göreceği şehirde yurtların yetersiz kalması ve depremler sebebiyle kiralık evlerin sayısında azalma, kira fiyatlarında ise artış yaşanması şehirde eğitim görecek olan öğrencileri şimdiden düşündürmeye başladı. Şehrin yeniden ayağa kalkabilmesi ve cazip bir eğitim merkezi haline gelebilmesi için farklı şehirlerden öğrenci çekmek büyük önem taşıyor. Ancak mevcut yurt sorunu, bu normalleşme sürecini tehdit eden ciddi bir engel olarak öne çıkıyor” cümlelerine yer vermiştik.

Aa Universite

ÜNİVERSİTELERİN BÜYÜME POTANSİYELİ ETKİLENECEK

Gelinen süreçte yurt kapasitesiyle ilgili büyük bir adım atılmazken 40 bini aşkın öğrencinin eğitim göreceği kentte, 7 bin 759 yurt kapasitesi ciddi ölçüde yetersiz kalıyor. Şehrin öğrenci dostu bir yerleşim merkezi ve eğitimde cazip bir seçenek olabilmesi için barınma ihtiyacının çözüme kavuşturulması elzem hale geldi. Barınma sorunu sebebiyle şehir dışından üniversite eğitimi için Kahramanmaraş’a gelecek olan öğrencilerde yıllar içerisinde azalma yaşanacak olması, üniversitelerin büyüme potansiyelini etkilerken, Kahramanmaraş’ın eğitim kenti kimliğini de zayıflatacak.

Editör: Didem Kayabaşı