6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, Ulu Camii, Eski Maraş Evleri, Arasta Camii gibi pek çok tarihi yapı hasar gördü. Şehrin tam merkezinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi de bu yapılardan biri olurken, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen kale halen ziyarete kapalı durumda bulununrken kaleye gelen ziyaretçiler geri dönmek zorunda kalıyor.
BAŞKAN GÖRGEL PROJEDE DE SON AŞAMAYA GELİNDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
15 Ağustos 2024’te Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Tarihi Taş Köprü’de yapılan onarım çalışmalarını yerine incelemek için bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Maraş Kalesi hakkında da önemli açıklamalarda bulunmuştu. Yapılacak olan restorasyon çalışmaları için hazırlanan projede de son aşamaya gelindiğini kamuoyuyla paylaşan Başkan Görgel, şunları söylemişti; “Tarihi Maraş Kalesi’nin akıbeti, Kahramanmaraşlı hemşehrilerimiz tarafından merak ediliyor. Oraya güzel bir proje hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile görüştük. Proje artık son aşamasına geldi. Çok kısa bir süre içerisinde bakanlığımızla birlikte istişare ederek kaledeki çalışmalara bir an önce başlayacağız.”
YETKİLİ MECRALARDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Depremlerin üzerinden 20 ay, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in açıklamalarının üzerinden ise 1,5 ay süre geçti. Şehrin simgesi olan Maraş Kalesi’nin akıbeti ile ilgili hiçbir somut adım atılmazken, restorasyon çalışmalarına da başlanmadı. Tarihi kalenin ne zaman ziyarete açılacağı, çalışmaların ne zaman başlayacağı vatandaşlar tarafından merak konusu olurken konuyla ilgili yetkili mecralardan açıklama bekleniyor. Şehrin tarihi dokusunun yeniden canlandırılması adına kalenin ve diğer tarihi yapıların onarılması önem arz ediyor.