Kurban kesimi sonrası vatandaşlar geleneksel olarak kelle ve ayakların ütülme ve dağlanma yöntemlerini araştırma içine girdi. Özellikle arama motorlarında en çok aranan konular arasında yer alan bu geleneksel uygulamalar, yıllardır Türkiye'de ve özellikle Kahramanmaraş yöresinde sıkça gerçekleştiriliyor. Ütüleme ve dağlama işlemlerinin tam olarak ne zaman başladığı bilinmese de, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte her yıl bu uygulamalar geleneksel olarak tekrarlanıyor.  

Kelle

KURBAN KESİMİ ARDINDAN KELLENİN TÜYLERİ NASIL TEMİZLENİR?

 Kurbanlık hayvanın baş kısmı Türk mutfak kültüründe önemli bir yer ediniyor. Kelle paçası yapılıyor, haşlaması yapılıyor farklı yemeklere katılarak lezzetlendiriliyor. Kelle temizliği meşakkatli bir işlem olduğu için biraz uzun sürüyor. Kurban kesiminin ardından kelle ve ayaklar bir kenarda dinlendiriliyor. 3 saat dinlenme işleminin ardından ateş yakılarak kellenin tüylerinin temizlenmesi gerekiyor.

İlk olarak ateş yakılıp, demir şiş yardımıyla kellenin tüyleri ateşte yakılma yöntemiyle deriden ayrışma işlemi gerçekleştiriliyor. Demir teller ile yapılan bir fırça yardımı ile yanan tüyler derinin üzerinden tam şekilde temizleninceye kadar fırçalanıyor ve yanan tüyler ara ara fırçalanarak temizleniyor. Kellenin tamamı beyaz renk alıncaya kadar yakılma ve fırçalama işleminin devam etmesi gerekiyor.

Ütme

Çorba yapmak için derisiyle birlikte temizlenmesi kelle ütülenmesinin en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Kurban kellesi ütülme ve ayak dağlama geleneği, sadece bir yemek hazırlama yöntemi olmanın ötesinde, toplumsal bir birlikteliği ve kültürel mirası da simgeliyor.

Muhabir: Sibel GÜRLE