Kahramanmaraş sporuna birçok katkı sunan ve birçok ilki Kahramanmaraş’ta gerçekleştiren Kemal Tepebaşı, daha önceden tenekecilik yaptığı, daha sonra tenekeciliğin yok olmasıyla beraber bir yazıhaneye dönüştürdüğü dükkanında anılarını yaşatmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ta ilk kadın voleybol takımını kuran ve Voleybol Federasyonu’nda görev aldığı dönemde Kahramanmaraş’ta Türkiye Şampiyonası düzenlenmesine vesile olan Tepebaşı, aynı zamanda Kahramanmaraşspor’unda kurucuları arasında yer alıyor. 83 yıllık ömründe birçok ilki Kahramanmaraş’a yaşatan Tepebaşı, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kendisini birçok eski sporcunun, eski spor yöneticilerinin ve eski bürokratların ziyaret ettiğini ve onların gözünde değerinin kaybolmadığını ifade eden Tepebaşı, Kahramanmaraşspor’un kuruluşu için çok mücadele verdiklerini ve şu anki durumunun kendisini çok üzdüğünü belirtti.

70 YILLIK SPOR HAYATIM VAR

Sözlerine mesleğini anlatarak başlayan Tepebaşı, doğalgaz ve elektronik sobaların artmasıyla beraber kendisinin emekli olduğunu artık dükkanını yazıhane olarak kullandığını söyledi. 70 yıllık spor hayatı olduğunu ifade eden Tepebaşı, spor camiasında hala itibarının sürdüğünü dile getirdi. Tepebaş, “Spor hayatım dışında 1963 yılından bu yana tenekecilik yapıyorum. Tenekecilik, eski tarz soba ve onların borularını yapan zanaatkâr oluyor. Bana bu meslek ustamdan kaldı. Çırak olarak başlamıştım. 1950 yılında buraya çırak olarak geldim. 13 yıl sonra bu dükkânı açtım. O günden bu yana buradayım. Önceden zoraki olarak bize yaptırıyorlardı. Şu anda her şey makineleşti. Tabi doğalgaz yaygınlaştı. Elektrikli sobalar yaygınlaştı. Kapalıçarşı’daki her zanaat öyle oldu. Emekli oldum. Dükkânı yazıhane olarak kullanıyorum. Bazen eski sporcular geliyor. Eski spor yöneticileri geliyor. Onlarla hasbihal ediyorum. 70 yıllık spor hayatım var. Birçok eski bürokrat yanıma geliyor. Zengin olmadım ama itibarımı kaybetmedim. Eski Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, beni çok ağırlardı. Bana spora hizmetlerimden dolayı plaket vermişti” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA SPOR KALMADI

Kahramanmaraş’a spor alanında kazandırdıklarından bahseden Tepebaşı, 2002 yılında Kahramanmaraş’ta ilk kez voleybol şampiyonası düzenlenmesine vesile olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ta şu anda spor kalmadığını ifade eden Tepebaşı, “Kahramanmaraş, basketbolda ilk deplasmanlı lige ilk benim girişimlerim sonucunda katıldı. Kadın voleybolunda yine ilk deplasmanlı lige benim emeklerim sonucunda katıldı. Aynı zamanda Kahramanmaraşspor’un da kuruluşunda yer aldım. 1969 yılında dönemin Kahramanmaraşlı Spor Bakanı Adnan Karaküçük’ün, döneminde kurmuştuk. O dönem formanın renklerinden, kulübün armasına kadar biz yaptık. Yönetimde esnaf olarak bir ben vardım. Hepsinin müdür, iş adamı, belediye başkanı gibi ünvanları vardı. Spor dallarında eski federasyon başkanları arayıp hal hatır sorarlar. Kimsenin Kahramanmaraş’a getirmediği Voleybol Türkiye Şampiyonası’nı Kahramanmaraş’a ben getirdim. 2002 yılında düzenlendi. Kasetlerini hala muhafaza ediyorum. O dönem Voleybol Federasyonu’nda görevliydim.  Şu anda Kahramanmaraş’ta spor kalmadı” şeklinde konuştu.

ADNAN KARAKÜÇÜK KAHRAMANMARAŞ’A ÇOK İLGİLİ BİR İNSANDI

Eski Spor Bakanı Adnan Karaküçük’ü anlatan Tepebaşı, Kahramanmaraş’a birçok katkısının olduğunu söyledi. Birçok organizasyonun düzenlenmesinde Adnan Karaküçük’ün kendilerine yardımları olduğunu ifade eden Tepebaş, “Kahramanmaraşspor 1. Lige çıktığında, Kahramanmaraş Futbol İl Temsilcisiydim. İşin içine menfaat katılınca, iş ticarete dönünce futbolu bıraktım. Bakan Adnan Karaküçük’le çok yakındım. O sayede birçok ilki Kahramanmaraş’a taşıdım. Kahramanmaraş’a çok ilgili bir insandı” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞSPOR’U DÜŞÜNÜNCE ÇOK ÜZÜLÜYORUM

Kahramanmaraşspor’un kuruluş aşamasını anlatan Tepebaşı, Kahramanmaraşspor’un şu anki haline çok üzüldüğünü söyledi. Tepebaşı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraşspor’un geçmişi 1957 yılına dayanır. Kahramanmaraşspor ilk kurulduğunda 1957 yılında Fener Yoluspor olarak kuruldu. O zamanlar bende futbol oynuyordum. Daha sonra Kahramanmaraş Gençlikspor oldu. En son Kahramanmaraşspor oldu.  Kahramanmaraşspor bence bitti. Bu sene 3. ligde oynayacak. Gelecek yıl muhtemelen amatöre düşer. Düşününce çok üzülüyorum. Kurulurken çok mücadele etmiştik. Futbol işi Kahramanmaraş’ta yaşamaz. Her gün para gidiyor. Maliyetler çok arttı. İş adamlarımızda yeterince destek vermedi. Zaten şirketten derneğe dönünce olacaklar belliydi. Gelen giden herkes kendine 2-3 milyon TL borç çıkarıyor. Bu durumda takım ayakta kalamaz.”

Haber: Burak Alkaya