Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 22 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin, tarımsal üretimi artırmada kritik bir rol oynayacağını belirtti. Kirişçi, üst üste 2 yıl işlenmeyen tarım arazileri hakkında yaptığı açıklamada: Türkiye'nin artan nüfusu, yükselen refah seviyesi ve artan turist sayısıyla birlikte daha fazla gıda üretme zorunluluğu da artıyor. Boş kalan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, ülkemizin gıda arz güvenliğini güçlendirecek. Kullanılmayan bir tarım arazisi ülkeye fayda sağlamaz. Bu yüzden bu alanları üretimde değerlendirmek, arz güvenliğimizi artıracak ve gıda üretimini daha da sürdürülebilir kılacaktır," dedi.
KİRALAMA SÜRECİ 2025'TE BAŞLIYOR
Kirişci, boş tarım arazilerinin kiralama sürecinin 2025 yılının son çeyreğinde başlayacağını açıkladı. Bu süreçte arazilerin mülkiyet hakkının korunacağını vurgulayan Kirişci, "Arazilerin mülkiyeti sahiplerine ait olmaya devam edecek ve bu anayasal bir güvence altında. 2024 ve 2025 yıllarında tarımsal faaliyet için kullanılmayan alanlar tespit edilecek ve bu alanlar için kiralama süreci başlatılacak," ifadelerini kullandı.
KİRA BEDELİNİ YEREL KURULLAR BELİRLEYECEK
Kiralama sürecine ilişkin detayları paylaşan Kirişci, her bölgenin farklı tarımsal özelliklerine göre kira bedellerinin il ve ilçe tarım ve orman teşkilatları tarafından oluşturulacak kurullar tarafından belirleneceğini söyledi. "Kira bedelleri, arazinin bulunduğu bölgenin özelliklerine göre belirlenecek ve elde edilen gelir, doğrudan arazi sahibinin hesabına yatırılacaktır. Eğer arazi miras yoluyla birden fazla varis arasında paylaşılıyorsa, kira gelirleri hakça bölüştürülecek," diye ekledi. Bu düzenlemenin, hem tarımsal üretimi artırma hem de atıl durumda kalan arazileri yeniden ekonomiye kazandırma amacı taşıdığı belirtildi.