6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası toplumsal kalkınmayı desteklemek ve işgücü potansiyelini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), kadın girişimcilerin toplumdaki rolünü güçlendirmek amacıyla da önemli bir projeye imza attı. (KMTSO), TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle Kahramanmaraş Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİGEM) hayata geçirildi. KİGEM, üretici kadın girişimcilerin ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda yer edinmelerini sağlamak, iş ağlarını genişletmek ve iş dünyasında daha etkin rol oynamalarını desteklemek amacıyla çeşitli hizmetler sunuyor. Bu kapsamda, projenin lansmanı için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Dertli, KİGEM Proje Koordinatörü Melek Sibel Çetinkaya, KMTSO Genel Sekreteri Yunus Atmalı ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

ÖZELLİKLE ÜRETİM ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN KADINLARIMIZI DESTEKLEYECEĞİZ

KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, KİGEM kapsamında şu bilgilere yer verdi; “Odamız proje ekibi ile beraber çok ciddi bir proje yazdık ve projemiz onaylandı. Kahramanmaraş kadın iş geliştirme merkezi projemiz için ile çok güzel yönetim ekibi kurduk. Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger yönetimi başkanlığında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’ndan 4 kişi, Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ise 3 kişi olacak şekilde bir yönetim kadrosu oluşturduk. KİGEM proje korrdinatörünü ise Melek Sibel Çetinkaya olarak belirledik. Kadın Girişimcilik Merkezi birçok şehirde olan bir kurum aslında ve artık bu proje bizim de şehrimizde olacak. Özellikle makinede üretim yapan kadınlarımızı destekleyeceğiz.

A Watch Party For The Big Game (57)-1

İŞ YERİ SORUNUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Bir ham maddeyi başka bir ürüne dönüştürecek olan kadınlarımıza uygun kiralık iş yeri vereceğiz. Bu kiraların rakamları gerçekten çok komik rakamlar olacak ve bugün piyasadaki en büyük problemlerden biri olan iş yeri sorununu ortadan kaldırmaya çalışacağız. İş yeri ise Yemen Kahvesinin çaprazında olan ve ihtiyaç haritası tarafından inşa edilen topluluk merkezi olacak şekilde inşaat işlemlerimiz başladı. Ağustos sonu Eylül başı gibi orada faaliyete başlayacağız.

AMACIMIZ KADINLARIMIZIN ŞEHRİMİZDE MARKA OLUŞTURMALARINI SAĞLAMAK

Şu anda başvuruları almaya başladık ve yönetim kurulunda değerlendirmek üzere bu başvuruları topluyoruz. Şu ana kadar bizlere 200’ün üzerinde başvuru geldi ve bu başvuruları değerlendiriyoruz. Amacımız şehrimizde kadınların oluşturduğu markaların olması, kadınların ortaya çıkardığı markaların şehrimiz ekonomisine katkı sunması ve bizim de hem kadın girişimciler kurulumuz olarak hem de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak buna bir çanak tutmamız ve alt yapı oluşturmamız önemli hedeflerimizden bir tanesi.

A Watch Party For The Big Game (58)-1

DEPREMDE KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZ EN ÇOK YARA ALANLAR ARASINDA OLDU

Depremde en çok yara alanlardan bir tanesi kadın girişimcilerimiz oldu. Biz bunu düzenlemiş olduğumuz hibe programlarındaki başvurulardan anladık. Yaklaşık bine yakın şehirden ve kırsal alanlardan kadınlarımız bu hibelere başvurdular ve biz bu başvuruları gördüğümüzde şehrimizin ne kadar da zengin bir kadın girişimci potansiyeline sahip olduğunu görmüş olduk. Köylerde kendi imalathanesinde ufak tefek elde ettiği makinelerle peynir yapan kadınlardan, sanayide kapı üreten veya tekstil ürünü üreten veya 20'den fazla ülkeye bebek kıyafeti ihraç eden kadın girişimcileri gördüğümde şehrim adına gerçekten gurur duydum. Bizler de o kadınlarımızın deprem sonrası toparlanmalarında bir nebze de olsa destek olabildiysek, kendimizi gerçekten doğru bir amaç uğruna çalışıyor olarak kabul ettik.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ BİR ADIM DAHA ÖTEYE TAŞIYACAĞIZ

Şehrimizde kadın girişimciliğini bir adım daha öteye taşıyacağız. Kadın işverenlere, kadın girişimcilere nasıl ihracat yapabilirler, nasıl marka oluşturabilirler, ürettikleri ürünleri nerelere satabilirler, nasıl cirolarını artırabilirler, ürünlerini nasıl daha kaliteli üretebilirler konularında hem odamız hem de kadın girişimciler kurulumuzun bilgi ve birikimiyle yol göstereceğiz ve bunların hepsini ücretsiz yapacağız.”

A Watch Party For The Big Game (59)

ŞEHRİMİZDE OLDUKÇA FAZLA KADIN GİRİŞİMCİMİZ VAR

Programda konuşan TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger ise şu ifadelere yer verdi: “Kadın girişimci sayısı Kahramanmaraş’ta inanılmaz derecede fazla. Gördüğümüzden ve tahmin ettiğimizden çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu kadın girişimcilerin kayıt altına alınması zor bir süreç. Çünkü çoğu zaman kadın girişimciler, ev ve sosyal yaşamlarında dezavantajlı durumlara maruz kalabiliyorlar. Hatta kendi girişimci potansiyellerinin farkında olmayanlar bile var. Bu durum, iş kurmuş, geliştirmiş, hatta üretim yapmış kadın girişimcilerin bile işlerini büyütebileceklerinin farkında olmamalarından kaynaklanıyor. Bu eksiklikler genellikle ticari terimlerin, ticaret piyasasının, vergi ve maliye konularının bilinmemesinden kaynaklanıyor. Ayrıca bazen aile, eş veya çevre baskısı da etkili olabiliyor. Bu noktada biz, kadın girişimcilerin bu engelleri aşmalarına yardımcı olabilir miyiz? Sosyal hayatlarını bloke etmeden, mevcut çerçevelerinde daha ileriye taşıyabilir miyiz? Bu düşünceden yola çıkarak Yunus Bey ve proje ekibi, Kadın İş Geliştirme Merkezi’ni kurmaya karar verdiler ve bu büyük bir ihtiyacı karşıladılar. Bu merkez, Kahramanmaraş’ta Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösterecek ve Türkiye’de TOBB çatısı altında benzeri olmayan bir merkez olacak.

BU PROJE, KADIN GİRİŞİMCİLERE MENTORLUK DESTEĞİ SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

Bu proje, kadın girişimcilere mentorluk desteği sağlamayı hedefliyor. Yani bu kadınların yıllar içinde kendi işlerini geliştirmelerine, fabrikalarını kurmalarına, markalaşmalarına, üretimlerini artırmalarına ve hatta uluslararası pazarlara açılmalarına yardımcı olmak istiyoruz. Onların, kendi ürünlerini fason üretimden çıkarıp markalaşmalarını ve belki de AR- GE merkezlerine dönüşmelerini görmesini istiyoruz. Bu süreci, koordinatörümüz aracılığıyla yerinde birebir eğitimlerle, zaman zaman toplu eğitimlerle ve hatta uluslararası üniversitelerden gelen özel eğitimcilerle destekleyerek sağlayacağız. Kadın girişimcilerin bireysel gelişimlerini destekleyerek, bir süre sonra kendi vizyonlarını tamamlayıp bu merkezden ayrılıp kendi iş yerlerini kurmalarını teşvik edeceğiz.”

Editör: Burhan Yiyen