6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, konutların yanı sıra birçok tarihi yapıda hasar aldı ve kullanıma kapatıldı. Şehrin tam merkezinde yer alan ve adeta şehri simgeleyen bin 900 yıllık tarihe sahip Maraş Kalesi’de bu yapılardan biri olurken, depremin üzerinden 22 ay geçmesine rağmen, halen ziyarete kapalı durumda bulunuyor. Tarihi yapıda restorasyon çalışmalarının ne zaman başlanacağı akıbetini korurken, gerek şehir dışından gerekse yurtdışından gelen ziyaretçiler kalenin kapısından geri dönmek zorunda kalıyor.

BAŞKAN GÖRGEL, KALE İLE İLGİLİ 4 AY ÖNCE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Maraş Kalesi’nin akıbetiyle ilgili son açıklamayı 15 Ağustos 2024’te Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel yapmıştı. Başkan Görgel, kalede yapılacak olan restorasyon çalışmaları için hazırlanan projede son aşamaya gelindiğini kamuoyuyla paylaşarak şunları kaydetmişti; “Tarihi Maraş Kalesi’nin akıbeti, Kahramanmaraşlı hemşehrilerimiz tarafından merak ediliyor. Oraya güzel bir proje hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile görüştük. Proje artık son aşamasına geldi. Çok kısa bir süre içerisinde bakanlığımızla birlikte istişare ederek kaledeki çalışmalara bir an önce başlayacağız.” Bu açıklamaların üzerinden 4 ay geçti ancak hiçbir somut adım atılmadığı gibi, konuya ilişkin yeni bir açıklama da yapılmadı.

SON AŞAMAYA GELEN PROJEYLE İLGİLİ ADIM ATILMASI BEKLENİYOR

Tarihi kalenin ne zaman ziyarete açılacağı, çalışmaların ne zaman başlayacağı kamuoyu tarafından merak konusu olurken son aşamaya gelen projeyle ilgili somut adımların atılması dört gözle bekleniyor. Şehrin tarihi dokusunun yeniden canlandırılması adına kalenin ve diğer tarihi yapıların onarılması önem arz ediyor.

Muhabir: Selma Erdemgür