IMG_9858

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta depremden dolayı birçok kamu kurum ve kuruluşları olumsuz etkilendi. Depremin etkilerinin yavaş yavaş silindiği kentte eğitim alanında yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 6 Şubat depremlerinden sonra eğitim alanında yapılan çalışmalara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda depremden sonra eğitim alanıyla ilgili yürütülen çalışmaları aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 6 Şubat 2023 tarihinden önce il genelinde örgün eğitime devam eden 295 bin 588 öğrenci bulunmaktayken bin 962 öğrencinin vefat ettiğini, 64 bin öğrencinin ise diğer illere nakil gittiğini ve nakil giden öğrencilerden 60 bin 271'inin geri döndüğünü ifade etti.

IMG_9841-1

DEPREMDEN SONRA ÖĞRENCİLERİMİZİN HİÇBİRİNİ DIŞARIDA BIRAKMAMAK ÜZERE EĞİTİMLE BULUŞTURDUK

Yusuf Kahraman, “6 Şubat 2023 tarihinde ilimiz merkezli yaşanan depremler sonrasında şehrimizin yeniden toparlanmaya başladığı dolayısıyla eğitim öğretim faaliyetlerinde aynı paralelde iyileştirme, geliştirme çalışmaları kapsamında sorulan sorular olduğu için bu anlamda birinci dereceden bilgilendirmeyi kendimize görev addettik. Deprem ilimizde 15 bin 650 civarında vatandaşımızı aramızdan ayırdı. Tabii bu 15 bin 650 tane vatandaşımızın bin 962 tanesi bizim evladımız, öğrencimizdi. 11 ilçemizde ve çoğunluğu Onikişubat ilçemizde olmak üzere 264 tane de meslektaşımız, öğretmenimiz vefat etti. Bin 962 tane öğrencimizin vefat etmesinin yanında Anneleri, babaları vefat etmiş dolayısıyla öksüz veya yetim veya hem öksüz hem yetim kalan 732 tane de öğrencimiz var. Bu 732 tane öğrencimizi de biz hem anne hem baba şefkatinden, korumasından mahrum bırakmamak adına bir çalışmayı başlattık. İl yönetici arkadaşlarımız, ilçe müdürlerimiz, şahsımda birer yetimimizin hamisi olmak suretiyle bu süreci başlatmış olacağız. Bizim depremden önce bin 18 resmi, 135’i özel okulumuz olmak üzere toplamda bin 157 tane okulumuz mevcuttu. Özel öğretim kursumuz, özel yurdumuz, kültür merkezlerimiz ve olgunlaşma enstitüsümüz, 11 ilçemizde 12 tane halk eğitim merkezimiz ve 8 tane öğretmenevi ve akşam sanat okulları da var olmak üzere toplamda bin 157 tane okul ve kurumumuz bu şeklimize hizmet etmekteydi. Depremden sonra 24 Nisan 2023 tarihinde 295 bin öğrencimizin hiçbirini dışarıda bırakmamak üzere çocuklarımızı eğitimle buluşturduk.  

DEPREMDE BİN 962 ÖĞRENCİMİZ VEFAT ETTİ

Eğitim yuvalarımıza çocuklarımızı dâhil ettik. Bunu yaparken hem İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hem İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak hem okullarımız olarak topyekûn bir kenetlenmişlik, bir koordinasyon içerisinde yaptık. Öğretmeninden, okul müdürüne, şube müdüründen, ilçe müdürüne, il milli eğitim müdür yardımcısından il müdürüne kadar herkesin emeği oldu. Okulların açılmasından 3 hafta sonrasında öğrenci sayımız 289 bin 897. Bu sayı depremden önce 295 bin 588’di. Depremde bin 962 öğrencimiz vefat etti. En 64 bin öğrencimiz deprem dolayısıyla şehir dışına gitti. Nakil ile şehir dışına giden öğrencilerimizden 60 bin 271’i geri döndü. Bunların içerisinde mezun olan öğrencilerimiz olduğu için neredeyse 2 bin öğrenci hariç tüm öğrencilerimiz deprem öncesindeki şekliyle eğitim öğretime devam eder hale geldiler. Bizim an itibariyle 290 bin 296 bin öğrencimiz var. Bu öğrenci sayısına açık öğretime devam eden öğrencilerimiz dâhil değil. 10 yıldan beri ülkemizin güneyi sınırında bir savaş var. Oradan ülkemize ciddi derece bir göç var. Bu nedenle bizim şu anda ilimiz genelinde 24 bin 852 tane yabancı uyruklu öğrencimiz var.  Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri dediğimiz sistemimizde 18 bin 881 tane personelimiz var. Bunlardan öğretmen dışındaki personelleri çıkardığımızda kalan 17 bin 474 tane öğretmenimiz var. Öğrencilerimizin kitapları devletimiz, hükümetimiz tarafından dağıtılmaktadır.  Deprem öncesinde dağıtılan ücretsiz kitapları depremde çocuklarımızın kaybettiği veya ulaşamadığı, erişemediği, düşüncesiyle tekrardan bakanlığımız kitap gönderdi. Şu ana kadar ilimize 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında gönderilen toplam kitap sayımız 2 milyon 580 bin 868’dir.

IMG_9906

2 BİN 575 ARAÇLA 33 BİN 467 TANE ÖĞRENCİMİZİ TAŞIMAK SURETİYLE EĞİTİMLE BULUŞTURUYORUZ

Türkiye'nin bir gerçeği, sınav gerçeği ve bu sınavlarla ilgili de donanım olarak yetişsinler. Dezavantajlı özellikte olan çocuklarımız var. Onlar da fırsat eşitliğini yakalasınlar anlamında büyükşehir belediyemizde bir protokol kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlendi. Hem 8. Sınıftaki hem 12. sınıftaki öğrencilerimize gerçek sınav ortamındaki sınav soruları kalitesinde ve sınav ortamında bizim öğretmenlerimizden oluşan ölçme ve değerlendirme birimimiz aracılığıyla 11 ilçemizde biz bu sınavı çocuklarımıza yapıyoruz. Bizim her yere okul yapma imkânımızın olmadığı veya yapsak da öğrenci sayısının azlığı dolayısıyla merkezdeki veya büyük yerlerdeki eğitim kalitesini yakalama imkânımızın olmadığı gerçeğinden hareketle oradaki öğrencilerimizi taşıdığımız bir eğitim formüllerinden birisi de taşımalı eğitim. Resmi bin 18 tane okulumuz vardı, bunun 568 tanesi taşıma merkezi okuldur.  Bin 686 tane yerleşim biriminden biz bu öğrencilerimizi alıyoruz, 2 bin 575 araçla 33 bin 467 tane öğrencimizi taşımak suretiyle eğitimle buluşturuyoruz.

4 BİN 515 TANE ÖĞRENCİMİZ KONTEYNER İÇERİSİNDE OLAN OKULLARIMIZDA EĞİTİM ÖĞRETİM GÖRÜYORLAR

İlimizde okullarımıza bağlı olarak 60 tane pansiyonumuz var. Bu 60 tane pansiyondan 11 tanesi deprem sürecinde kullanılamaz hale geldi. Hasarlarının boyutları farklı, az hasarlı olanı var, orta hasarlı olanı var, ağır hasarlı olanı var. Acil yıkılacak olup yıktırılanı var. Bunları kullanamıyoruz. Deprem öncesi bizim bu 60 tane pansiyonda kapasitemiz 11 bin 484 iken deprem sonrasında 9 bin 286 tane kontenjanımız kaldı. Şuan pansiyonlarımızda 6 bin 36 tane öğrencimiz kaldığı için bizim hala pansiyonlarımızda boş yerlerimiz var. Depremde öğretmenler olarak sahadaydık. Başta öğrencilerimiz olmak üzere vatandaşlarımızla birlikte olalım. Onların dertlerine derman olalım. Yaralarını saralım. Acılarını paylaşalım diye. Biz psikososyal destek imkânını tüm çadır kentlerde, çadırlarda, konteyner kentlerde sunduk. Biz konteyner kentlerin içerisinde çocuklarımız uzağa gitmesin, hemen yürüme mesafesinde ailelerinin bulunduğu ortamda eğitim, öğretimde buluşsun diye konteyner kentlerin içerisinde konteyner okullar kurduk. Şimdi Pazarcık, Elbistan, Türkoğlu ve Dulkadiroğlu ilçelerimizde bizim konteyner kentlerimiz içerisinde açılan okullarımız var. 3 bin 261’i Dulkadiroğlu’nda olmak, 585’i Pazarcık’ta olmak, 362’si Türkoğlu'nda olmak, 307’si de Elbistan’da olmak üzere bizim 295 bin öğrencimizden 4 bin 515 tanesi konteyner içerisinde olan okullarımızda eğitim öğretim görüyorlar.

AĞIR HASARLI 64 TANE BİNAMIZIN 61 TANESİNİ YIKMIŞ DURUMDAYIZ

Bizim bin 18 tane resmi okulumuz vardı. Bu bin 18 tane okulumuzdan depremlerin olduğu anda yıkılan 19 tane yıkılan okulumuz var. Bu 19 okulun dışında yıkılmamakla beraber acil yıkılması gereken 12 tane okulumuz vardı. Bunların da tamamını şu anda yıkmış durumdayız. Ağır hasarlı 64 tane binamızın 61 tanesini yıkmış durumdayız. Orta hasarlı binalarımızla ilgili yine şehrimizin genelinde resmi binalar dışındaki binalarla ilgili de devam eden bir süreç olduğu için bu orta hasarlı binalarla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan gelecek karar neticesinde bir adım atmış olacağız. Şu anda bu orta hasarlı binalarımızın hiçbirisini biz kullanmıyoruz. 426 tane az hasarlı binamız vardı. Bu az hasarlı binalarımızın tamamı 2 aylık bir süre içerisinde bakım ve onarımını yaparak 24 Nisan'da eğitim öğretimi açmıştık. Yine bu hasarsız binaların içerisinde diğer kurumlara açtığımız binalar da vardı. Sağlık personeline, emniyet personeline veya vatandaşların kullanması için verdik. Bunlar da aynı şekilde vatandaşlarımızın ve kamu personelinin ayrılmasından sonra bu okullarımızı da biz aynı şekilde en az bir boya yapmak suretiyle elden geçirdik ve 821 bir tane okulumuza tek tek el atıp bunları eski haline getirmiş olduk.

KAYBEDİLEN BİN 250 DERSLİK YERİNE BİN 572 TANE DERSLİK EĞİTİM ÖĞRETİME SUNULMUŞ OLACAK

Bizim zaten deprem olmamış olsaydı devam eden bir yatırım programımız vardı. Bu anlamda da depremden bağımsız, yatırım programı kapsamında devam eden 16 tane binamız var. İhale aşamasında 2 tane, deprem öncesinde veya esnasında yatırıma alınıp tamamlanan 19 tane binamız var. Bu tamamlanan okullarımız şu anda eğitim öğretime 11 Eylül açıldı ve hizmet vermeye başladılar. Bu 19 tane okul, 284 dersliğe eşdeğer yatırımların dışında bizim devam eden yatırımlarımız da var. 22 projede 520 derslik, 1 spor salonu, 6 atölye ve 10 dairelik bir lojman var. Bu yatırımlar tamamlandığında eğitim öğretimimizin hizmetine sunmuş olacağız. Bizim yine 2 projemiz var. Bu 2 projede birisi okul, birisi öğretmen evi. Okulumuz 32 derslikli, öğretmenevimiz 150 yataklı. Deprem sürecinde bin 250 civarında bir dersliği biz kullanamaz hale geldik. Tüm yatırımlar devam ediyor. Bunlardan 19 tanesini, 284 dersliği açtık. Devam edenler de tamamlandığında kaybedilen bin 250 derslik yerine bin 572 tane derslik eğitim öğretime sunulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

"Haber: Melisa Türkmen"

Editör: Çağatay Gedik