Son dönemlerde yaşanan fahiş fiyat artışları, tüketicileri farklı çözümler aramaya teşvik ediyor. Vatandaşlar yurt genelinde yaşanan hayat pahalılığından ötürü geçim kaygısı yaşıyor ve bütçelerini korumak için alternatif yollara başvuruyor. İnsanlar tarafından en çok tercih edilen ürünler arasında yer alan ayakkabılar, hem ayak sağlığı açısından hem de rahatlığı açısından bir süre sonra değiştirilip yenilenmesi gereken ürünler arasında bulunuyor. Pahalılıktan ötürü vatandaşlar, ceplerini korumak ve tasarruf yapmak adına, eskisi gibi yeni bir ürün almayı tercih edemiyor, eski ayakkabılarını tamir ettirip kullanmaya devam etmek zorunda kalıyor.
KULLANDIĞIMIZ ÜRÜNLER HAKİKİ DERİDİR
40 yıldır ayakkabı üretip, tamiratını yapan 53 Yaşındaki Kahramanmaraşlı Osman Kalaycı, hayat pahalılığından dolayı vatandaşların ayakkabı tamir ettirdiklerini söylerken, Kahramanmaraş’ın geleneksel ayakkabısı yemeninin de önemini vurguladı. Kalaycı şu sözleri kaydetti; “40 yılı aşkın süredir bu işle uğraşırım. Sıfır Ayakkabı üretiriz, Kahramanmaraş’ın geleneksel çarığı yemeni ve ayakkabı tamiri de yaparız. Şehir dışına hatta Avrupa ülkelerine dahi ayakkabı bot çeşitlerini gönderiyoruz. Biz hiçbir zaman naylon, plastik gibi malzemeler kullanmayız. Bizim kullandığımız ürünler hakiki deridir. Ayakkabılarımız ayakta mantar yapmaz, koku yapmaz. Zaten yemeninin de orijinali bu şekildedir, sağlık açısından hiçbir olumsuz tarafı yoktur. Yemeninin tarihi Selçuklu dönemine kadar uzanır.
VATANDAŞLAR YENİ AYAKKABI ALMAK YERİNE ESKİSİNİ TAMİR ETTİRİYOR
Vatandaşlar hayat pahalılığı olduğu için şu anda yeni ayakkabı almakta zorlanıyor. İyi bir ayakkabı 3 bin- 5 bin TL. O kadar yüklü parayı verdikten sonra, eskiyince insan atamıyor. Yenisini almak içinde bir o kadar daha para vermek istemiyor. Bu sefer de ayakkabısının tabanını değişiyor, boyatıyor, yırtık yerlerini diktiriyor ve o şekilde kullanmaya devam ediyor. Bizlerde ayakkabıyı en iyi şekilde tamir ederek hizmet sunuyoruz.
ZANAAT MESLEKLERİNE ELEMAN YETİŞMİYOR, MESLEKLER ÖLÜYOR
Artık günümüzde bu mesleklere alttan eleman da yetişmiyor. Son nesil olarak bizler kaldık. Zanaat meslekler gitgide ölüyor, bizim mesleğimiz gibi mesleklerin daha çok tanıtılması ve ilgi görmesi lazım. Meslekte en küçük yaş aralığı 50-55 oldu. Özellikle yemeninin aha çok tanıtılması lazım. Kahramanmaraş’ın tarihi ve geleneklerini yansıtan bu ayakkabı çeşidinin geniş kitlelere yayılması, şehrin markası için önemli bir atılım olacaktır. Çırak kurslarında da gerekli eğitim verilmiyor. Kitap üzerinden gidiliyor, öğrenci eline işi almadan maalesef ki bu işi öğrenemez, yapamaz. Bu iş tezgahta olacak bir iştir. Ben 40 kere analtayım, karşımdakinin aklına girmez, eline işi alması lazım. Kalıbı tanıması, deriyi, gönü bilmesi lazım. Bu tür meslekler 10 yıl sonrasına kalmayacak gibi görünüyor. Yurtdışından usta getirmek zorunda kalacaklar ve önemini daha iyi anlayacaklar. Kendi elemanını yetiştirmezsen bu iş batar, yok olur.”