Günümüz yaşamının getirdiği zorluklar ve sürekli koşturma, insanların sağlıklarını tehdit ederken, bu durumun sonucunda kalıcı depresyonlar yaşanabiliyor bu noktada ise vatandaşlar alternatif tıp da şifalı bitkiler arayışına giriyor. Bu alternatiflerden biri de yüzyıllardır bir çok tedavide  kullanılan sarı kantaron bitkisi oluyor.

SARI KANTARONUN ZENGİN İÇERİĞİ VE FAYDALARI

 Sarı kantaron bitkisi, tarih boyunca çeşitli medeniyetler tarafından şifa kaynağı olarak kullanılarak Kuzey Afrika, Batı Asya ve Avrupa kökenli olduğu tahmin ediliyor. Bu bitki, hemen hemen her bölgede ve iklimde yetişiyor. Dünya genelinde yaklaşık 400, Türkiye’de ise yaklaşık 70 sarı kantaron çeşidi bulunuyor.  Sarı kantaronun içeriği, bu bitkinin tedavi edici özelliklerinin temelini oluşturuyor. Araştırmalar Sarı kantaronun, yüksek antioksidan ve c vitamini gibi önemli bileşenlerden oluştuğunu ortaya koyuyor. Sarı kantaronun bu zengin içeriği, bitkinin şifa verici özelliklerini destekliyor.  Bitkinin çiçekleri sıkıldığında ya da sarı kantaron ve zeytinyağı birlikte kullanıldığında, kırmızı renkli bir sıvı açığa çıkar. Bu sıvı, sarı kantaronun sağlık üzerindeki faydalarının sağlanmasında önemli rol oynar.

56686128 56648 Kantaron Yagi Icilir Mi I

Geleneksel ve Modern Kullanım Alanları

Sarı kantaron, özellikle uykusuzluk, sinirlilik ve orta ile hafif dereceli depresyona iyi geldiği ve etkili bir çözüm yolu olarak  etkili bilinir. Düzenli kullanımda, serotonin seviyelerini artırarak, ruh halini iyileştirebilir. Geleneksel tıpta, sarı kantaron çayı ve yağı yaygın olarak günümüzde de kullanılıyor. Amerikalı Yerliler, bu bitkiyi yaraların iyileşmesi, yılan sokmaları ve cilt yaraları için kullanılırken bu faydaları sayesinde de modern tıp da kendini yer ediniyor. Sarı kantaronun şifa verici özellikleri, hem geçmişin bilgeliğini hem de modern bilimin onayını alarak, sağlık alanında önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar günümüzde de  Sarı Kantaron çiçeğinin yağını çıkararak yaraların iyileşmesinde ve vücutların izlerin tedavisinde geleneksek bir tedavi yöntemi olarak kullanır.

Muhabir: MELİKE ALGAN