Geçtiğimiz Pazar günü yapılan LGS’ye bir milyondan fazla öğrenci girdi. Sınava giren öğrencilerin, sınav sonuçlarına göre gelen tepkilerden ötürü psikolojik olareak olumsuz etkilenmemesi için ailelere büyük görev düşüyor. Uzmanlar, sınav öncesi olduğu kadar sınav sonrası da verilecek desteğin çocukların geleceğine büyük yön verdiğini söylüyor. Konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Fulya Arabacı, başarısız öğrencilerin ailelerine kesinlikle onur kırıcı eleştirilerde bulunulmaması konusunda telkinlerde bulundu. Çocuklarına olan desteklerin her ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini belirten Arabacı, çocukların başka çocuklarla kıyaslanmaması gerektiğini ifade etti.
BAŞARILI ÇOCUKLARIN MOTİVASYONU ORTAYA ÇIKARILMALI
Sınavda başarıya ulaşan çocukların içsel motivasyonunun kaybettirilmemesi gerektiğini dile getiren Arabacı, “LGS bu yılda sona erdi. Bir milyondan fazla öğrenci girmiş sınava oldukça yüksek bir rakam aslında. Yani bir milyondan fazla gencimiz eğitim hayatlarında yeni bir döneme geçiyor. Lise dönemi gençliğin ve ergenliğin daha da belirginleştiği daha keyifli ve sorumluluğu yüksek bir dönem. LGS'de bunun için geçilmesi gereken bir yol. Bir öğrencinin yoldan geçerken başına iyi kötü birçok şey gelebilir tabii ki. Sınav sonucu beklenilenden daha iyi geldiğinde çocuk onurlanacak şekilde sözlü bir takdir duymalı ailesinden. Buradaki takdir somut ve yüksek pahası olan bir takdir ise çocuğun bir sonraki başarı eşiğinde motivasyonunun ve odağının içsel kaynaklardan çok dışsal kaynaklara dönmesine zemin hazırlayabilirsiniz. Aslında istediğimiz bir kişinin içsel kaynaklarını ve motivasyonunu kullanması. Haliyle ailelerin tutumlarının da bu kaynakları ortaya çıkartmaya yönelik olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN BAŞARISI VE ÇABASI KENDİSİNE ÖZGÜ
Her çocuğun başarısının ve çabasının kendisine özgü olduğunu vurgulayan Arabacı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Peki sonuç beklenilenden daha kötü geldiğinde ne yapılabilir? Burada da çocuğun kendine saygısını zedelemeyecek onurunu kırmayacak şekilde davranmak gerekiyor. Kırıcı ve aşağılayıcı sözler duyan çocuk durumu sınavdan öteye taşıyarak kendine ve ailesine dair meselelere indirgeyebilir. Aileler unutmamalıdır ki dünyaya gelen bir çocuk ölünceye kadar gelişim ve değişim süreci içerisinde yaşıyor. Anne babalar da bu süreci eşlik eden ve destekleyen insanlar. Onların gelişimlerini onları kırarak inciterek destekleyemeyeceğimizi hatırlatmak isterim. Bu yüzden her çocuğun başarısının, yapabileceklerinin ve çabasının kendine özgü olduğunu lütfen unutmayalım. Çocuğumuzu başkalarıyla kıyaslamayalım. Sınav sonucuna göre çocuğumuzu değerlendirmeyelim. Beklenilenden daha iyi bir sonuçla karşılaşsanız da kötü bir sonuçla karşılaşsanız da bulunduğu yerde çocuğunuzun gelişmesini destekleyin.”
Haber: Burak Alkaya