Kahramanmaraş’ta 3 ilçenin sınırlarında yerleşim yeri olan ve 240 bin nüfusuyla şehrin yaklaşık yüzde 20’lik nüfusunu oluşturan Bertiz Yöresi’nin sorunlarıyla ilgili Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisi Nasuh Tımarcıoğlu açıklamalarda bulundu. Yörenin birbirinden eşsiz 26 ayrı köyden oluştuğunu ve şehrin saklı cenneti konumunda olduğunu belirten Tımarcıoğlu, “ Bertiz Yöresi Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçelerine bağlı 22 kırsal mahallesinden oluşmaktadır. 500 metre ile bin 800 metre rakımları arasında değişiklik gösteren bu yörenin her bir mahallesi tarım ve hayvancılık üzerine birbirinden farklı özelliği ile şehrimize gerek ekonomik gerekse kültürel manada oldukça katkı sağlayan bir yapıya sahiptir.

240 BİN NÜFUSA SAHİP

Bertiz yöresi kent merkezinde, şehir dışında, yurtdışında ve mevcut Bertiz mahallelerinde olmak üzere son nüfus verilerine göre yaklaşık 240 bin nüfusa sahip olup, bu nüfusun yüzde 8’lik kısmı Bertiz yöresi kırsal mahallelerinde, yüzde 92’ye yakını şehir merkezi ve diğer yerlerde ikamet etmektedir. 1 milyon 180 bin nüfusa sahip Kahraman şehrimizin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan bu yörenin bir evladı olarak bir takım sorunları ve çözüm önerilerini aktarmayı amaçlıyor, bu vesile ile gerek bir inşaat mühendisi gerekse de bir meclis üyesi olarak her bir yetkiliyi bu konuda göreve davet ediyorum.

VATANDAŞ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Bertiz, ünü şehrimizin sınırlarını aşmış Bertiz Kabarcığı başta olmak üzere Şıra, Ceviz, Kiraz, Elma ve Tahıl ürünleri ile şehrimizin ve bölgenin tarım konusundaki ihtiyacına oldukça yüksek oranda cevap vermektedir. Ancak bu konuda bölgeye bu ürünlerin satışı konusunda ne bir ticaret merkezi ne de ürünlerini kendi tarlasında kendi bahçesinde yetiştiren vatandaşımın emeğini koruma altına alacak, emeğinin karşılığını alabilecek bir oluşum içine girilmemiş ve bu konu maalesef bu zamana kadar yetkililerce dikkate dahi alınmamıştır. Şehrimizin kilometrelerce dışından gelen tarım tüccarları yöre halkının bin bir zahmetle ve emekle yetiştirdiği bu ürünleri yok pahasına satın alıp civar illerin meyve-sebze hallerine ve hatta yurtdışına sevkiyatını gerçekleştirmekte olup, benim vatandaşımın yöre insanının bir yıl boyunca yapmış olduğu emeği hiç etmektedir.

BÖLGEYE HAL VEYA TİCARET MERKEZİ KURULMALI

Çözüm olarak ise mutlak suretle bu yörede yetiştirilen tarım ürünlerinin ticaretinin yapılabilmesi, tüccarlar ile daha adil bir fiyata yetiştirilen ürünlerin satılabilmesi, yöre insanının emeğinin hiç edilmemesi için meyve-sebze hali gibi bir ticaret merkezi kurulması veya tarım borsası oluşturulması bu vesile ile mümkün olduğunca aracıların ortadan kaldırılıp ürünlerin doğrudan yetiştiriciden satıcıya ulaştırılması şarttır.

BÖLGEDE KADASTRO DÜZELTMELERİNİN YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR

Şehrimizin büyükşehir statüsü kazanmasından sonra Bertiz yöresinde kadastro çalışmaları yapılmış mevcut araziler gerek o dönemin köy muhtarları gerekse de yöre insanı bilirkişiliği eşliğinde arazi kullanıcıları olan sahipleri üzerine tescillenmiştir. Ancak yörenin birçok mahallesinde bu işlemlerin uygulanması sırasında kadastral kaymalar ve tapu tescillerinde yanlış beyanlar üzerine hatalar oluşmuştur. Birkaç yıldır ilgili kurumlarca yeniden düzenlemeler yapılıyor olsa da malum 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi ardından bilindiği üzere yerküredeki kaymalar bu bölgedeki arazi, tarla ve bahçelerde aynı kaymalara doğrusal oranda maruz kalmıştır. Bu sebeple çözüm olarak Bertiz Yöresinin tekrar ve hızlı bir şekilde gerek kadastro düzeltmelerinin yeniden yapılması gerekse de geçmiş zamanda yapılan tescil hatalarının bu vesile ile daha kontrollü ve daha sağlıklı şartlarda doğru kişiler adına yeniden düzenlenmesi elzem bir hal almıştır.

BÖLGE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ

Bertiz Yöresi tarım, hayvancılık, arıcılık gibi önde gelen özelliklerinin yanı sıra turizm konusunda da oldukça güzel ve eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Kış turizmi açısından Ahır Dağ’ın zirvesinde bulunan Yedi Kuyular Kayak Merkezi haricinde yörenin birçok bölgesi Yayla Turizmi ve Mesire Alanı gibi Doğa Turizmine elverişlidir. Malumunuz üzere şehrimizde meydana gelen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi ardından 1/5 bin’lik il bazındaki imar planı yeniden şekillenmektedir. Bu bağlamda Bertiz Yöresinin bu eşsiz arazileri Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz tarafından gerek Yayla Turizmi gerekse de Doğa Turizmi için yeni imar planlarında işleme alınmalı, bölge cazibe merkezi haline getirilmeli, mevcut doğasının yöre insanına ve şehrimize katkı sağlanması amaçlanmalıdır.

BU ŞEHİR İÇİN YAPMIŞ OLDUKLARI MÜCADELEDE AZİM VE GAYRET GİZLİDİR

Bertiz yöresi insanının, hayatın her alanında var olma arzusunu ve bu şehre her anlamda katkı sağlama isteğini sadece tarım, hayvancılık ve köycülük ilkeleri ile değil kurmuş oldukları Bertiz Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ve onun yanı sıra 1987 yılında kurulmuş olan Bertiz Spor Kulübü ile de görmekteyiz. Dolayısıyla yukarıda birkaç konu başlığı altında dile getirmiş olduğum Bertiz Yöresinin sorunları aslında sadece bu yörenin değil bu kahraman şehrin bir sorunu olduğunu, bu bölgenin kalkınmasının bu şehrin kalkınması manasına geldiğini göstermektedir. Bu vesile ile yöre insanın geçmiş zamanda kendi imkân ve şerait içerisinde kurmuş oldukları vakıf ve spor kulübü de gösteriyor ki bu şehir için yapmış oldukları mücadelede azim ve gayret gizlidir” ifadelerini kullandı.

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Çağatay Gedik