“Asrın felaketi” olarak adlandırılan ve merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. 1 yıllık süreçte neler yapıldığına hangi konularda eksik kalındığına dikkat çekmek amacıyla Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından Deprem ve Mekan Konulu ‘1. Uluslararası İstiklal Sempozyumu’ yapıldı. EXPO 2023 alanında bulunan Kelebek ve Uğur Böceği Bahçesi’nde yapılan sempozyum açılışını; İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi yaptı. Sempozyumda; Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Kahramanmaraş Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Şahin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Tayfun Temur ve Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran deprem sonrası yapılan ve yapılması gerekenlerle ilgili konuşma yaptı. Açılış programı sonunda katılımcılara belge takdimleri yapıldı.

Whatsapp Image 2024 02 07 At 12.

YAKLAŞIK 180 BİLİM İNSANI SEMPOZYUMUMUZDA KONUŞMACI OLACAK

Düzenlenen sempozyumun önemli katkılar sağlayacağına vurgu yapan İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan; “Maalesef tam bir yıl önce 6 Şubat'ta çok yıkıcı bir deprem yaşadık. İlk günden itibaren devlet, millet el ele vererek asrın felaketini, asrın birlikteliğine, asrın dayanışmasına dönüştürdük. Deprem ve mekan konusunu seçtik. Çünkü biz bir deprem ülkesiyiz. Depremler hayatımızın bir gerçeği o halde bu konunun bilimsel anlamda masaya yatırılması, mühendislik anlamında, fen bilimleri anlamında, sosyal bilimleri anlamında, sağlık bilimleri anlamında masaya yatırılarak bunlardan hangi dersler çıkarabiliriz ölçmemiz gerekli. Geleceğin inşası ve ihyası anlamında acaba bilimsel veriler neleri gösteriyor, stratejilerde, politikalarda, alınacak kararlarda nelere dikkat edilmesi gerekir noktasında düzenlemiş olduğumuz sempozyumu önemsiyorum. Sempozyum büyük bir sempozyum. 56 farklı üniversiteden, 5 farklı ülkeden, 123 seçilmiş, kabul edilmiş bildiri sempozyumda sunulmuş olacak. Yaklaşık 180 bilim insanı sempozyumumuzda konuşmacı olacak” dedi.  

I M G 7479

ŞU ANDA İYİLEŞTİRME SAFHASINDAYIZ

Kahramanmaraş’ta deprem öncesi ve sonrasında daha tedbirli, planlı çalışmalar yürütülebileceğini söyleyen DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu; “Bilgi ne diyecekse bize onun peşinde koşacağız. Dolayısıyla bilginin üretildiği bu mekanlar, üniversiteler bizim için çok kıymetli. O cepheden bakılırsa üniversitelerin muhakkak istişarede ve ortak akılda en önemli kurumlar olduğuna inanan birisiyim. Bu şehir iyi gelişti mi derseniz çevredekilerle kıyaslarsak gelişmediğini söyleyebiliriz. Muhalefet olarak ben bir takım eksiklikleri söyleyeceğim ki yapılanların da muhakkak ortaya çıkmasında faydası olsun. Bu depreme şehir hazırlanmadı. 2020 AFAD raporunda şehrin güneyindeki özel hastanelerin bulunduğu bölgeler çok risk altında lütfen bunlara müdahale edelim diyor. Müdahale iyi yapıldı mı? Büyük bir deprem doğrudur, genişliği fazla. Müdahalede sorunu yaşanabildi. Ama daha iyi olabilir miydi? Olabilirdi. Şu anda iyileştirme safhasındayız. İyileştirme safhası yönetiliyor mu derseniz, bana göre yönetilmiyor. Ortak bir şekilde bu şehri yönetelim. Niye bu şehir için mücadele ediyoruz? Maraşlılar şehrin en az terk eden bir şehirdi. Bu mücadelemizi lütfen bu deprem bize bir ders olsun. Aklımızı az kullanmanın pahası olsun da bu ortamların çok olduğu bilginin çok değerlendirildiği ortamda bu şehri yeniden eski, güzel günlerine, daha iyi günlerine getirelim” diye konuştu.

I M G 7477

BU FELAKETİN KARŞISINDA DEVLETİMİZ ÇOK GÜÇLÜ

Yaşanılan depremlerden sonra ülkenin birlik ve beraberliğini koruyarak yaralarını sardığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi; “Türkiye afetler ülkesi. Türkiye ister doğal olsun isterse doğal olmayan afetler olsun bu risklere açık bir ülke. Bu risklerle ilgili gerek risk yönetimi gerekse de kriz yönetimi büyük önem arz etmekte. Risk yönetimi konusunda katetmemiz gereken mesafeler olduğu ve buna da bu etkinliğin önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Kriz yönetimiyle ilgili Türkiye'nin olağanüstü bir birikiminin olduğunu, çabasının geçmişten bugüne olduğunu belirtmekte yarar görüyorum. Bir yıl geride kaldı. Tek bir ilde değil. 11 ilde meydana gelen bir afet. 14 milyon nüfus ve Türkiye coğrafyasının da dışına çıkan bir afet. Öylesine büyük bir felaket ki bu felaketin karşısında gerçekten devletimiz çok güçlü. Milletimizde birlik ve beraberlik duygusu oldukça yüksek. O gün herkes seferber oldu. İlk anda ihtiyaç duyulan elbette enkazın altından canlarımızı çıkarabilmekti, bunun mücadelesi verildi. 50 binin üzerinde bağımsız bölümü düşünün. Böyle bir afette her biri için bizim bir hiltiye, bir arama kurtarma ekibine ihtiyacımız var desek bunun ne kadar büyük bir iş olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bakanlık Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan 15 binin üzerindeki mesai arkadaşımız sahadaydı. 5 binin üzerindeki iş makinalarımız sahadaydı. Bakanlığımızın diğer birimleri de aynı şekilde büyük bir çabanın içindeydi.

I M G 7475

TAMAMLANAN HER KONUTU VATANDAŞLARIMIZA TESLİM EDECEĞİZ

Kahramanmaraş'ta da gerçekten vatandaşlarımızın kendi dayanışmaları ve burada oluşturulan birtakım destek faaliyetleri çerçevesinde o soğuk kış gününde yaralar sarılmaya başlandı. Önce çadıra, daha sonra konteynere ve çekilen kuralarla da artık kalıcı konutlara vatandaşlarımızı yerleştirebilir hale geldik. Kahramanmaraş'ta 9 bin 300 konut hak sahiplerine teslim edildi. Önümüzdeki günlerde de tamamlanan her konutu vatandaşlarımıza teslim etmeye devam edeceğiz. Biz burada hükümet olarak sadece işgali değil aynı zamanda istihdamı da önemsedik. Çünkü bu vatandaşlarımızın kendi ticari faaliyetlerini, kendi sanayi çabalarını ve diğer hizmet sektörü de olmak üzere bütün işletmelerini yeniden yaşatmaları konusunda da yine hükümet olarak çok büyük çabalarımız oldu ve bu çabalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanı’mızın da ifade ettiği gibi; bu etkinliği düzenleyen İstiklal Üniversitesi’nin genel konseptli bir üniversite olması yerine bir teknik üniversiteye dönüştürülmesi konusundaki talimatları ilgili bütün kurumlarımıza aktarılmış oldu.

I M G 7449

YARINIMIZ BUGÜNÜMÜZDEN DAHA İYİ OLACAK

Türkoğlu ilçemizde 5 bin metrekarelik kapalı alanda TUSAŞ havacılık yapısallarıyla ilgili parça üretimini inşallah kısa sürede başlayacak. 9 tezgah geldi, diğer tezgahlar da geliyor. Onlar sadece üretim hacmini artırabilecek konular. TUSAŞ bizim için bir istihdamla, katma değerle, üretimle ve üretimde dışa bağımlılığı azaltmayla ilgili önemli bir yol gösterici olacak. TUSAŞ'ın 500 dönümlük havalimanının hemen yanında oradaki imar çalışması tamamlandığında bir kahraman kazandan sonra TUSAŞ'a ait bir de Kahramanmaraş'ta taşradaki ilk yerleşkesi olmuş olacak. Bu da Kahramanmaraş'taki herkese ciddi manada katkı oluşturacak. Kahramanmaraş’ımızın sanayide öncü şehri olmasının yanında artık ürettikleri hava araçlarıyla da gökyüzümüzü Kahramanmaraş merkezli üretimle süsleyecek bir TUSAŞ'ımızın da olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz sadece Dulkadiroğlu, Onikişubat ilçelerimizde değil, Kahramanmaraş’ımızın bütün ilçelerinde artık TUSAŞ başta olmak üzere yani savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi gibi konularda biz Kahramanmaraş'ı bir üs haline getireceğiz.  Bu devlet bu milletle el ele verip bu yaraları sardı ve sarmaya da devam ediyor. Dünyanın hiçbir ülkesi böylesine büyük bir felaketi göğüsleyebilecek durumda değildi. Kahramanmaraş'ta 12 bin 659 vatandaşımızın İslami usullere de uygun olarak defin işlemleri gerçekleştirildi. Bu milletin büyüklüğü ve bu devletin gücüyle yarınımız bugünümüzden daha iyi olacak. Elbette yaşanılan her hadiseden mutlaka ders çıkarmamız ve bunun da icatlarını yerine getirmemiz gerekir. Biz yeniden Kahramanmaraş'tan söz etmiyoruz. Yeni bir Kahramanmaraş'ı konuşuyoruz. Akıl teri döken ve dökecek olan bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.