6 Şubat depremlerinde büyük yıkım ve hasara uğrayan Büyüknacar Mahallesi’nde 250 civarı yapıdan yaklaşık 30 tanesi ayakta kaldı. Pazarcık İlçesi’ne bağlı bin 500 rakımlı Büyüknacar Mahallesi’nde depremler sebebiyle 168 vatandaş yaşamını yitirirken yetkililer tarafından gerekli yardımlar yetersiz kalıyor. Konteynerlerde kalan mahalle sakinleri, kış aylarının yaklaştığı şu günlerde, soğukların gelmesiyle beraber ne yapacaklarını bilmezken, durumdan şikâyetçi oldular. Su sıkıntısının da baş gösterdiği yerleşim yerinde ilgili kurumlara ve kişilere, mahallenin şartları belirtilmesine rağmen hiçbir sonuca varılmadığını aktaran vatandaşlar gazetemiz aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendiler.
DEPREMLERDEN SONRA HİÇBİR YETKİLİ NASILSINIZ? DİYE SORMADI
Büyüknacar sakinlerinden Mustafa Budak, “Burası Pazarcık’ın en yüksek köyüdür. Bin 500, bin 600 rakımlı bir köy. Pazarcık merkezde belki 9,10. ayda çalışılır ama burada 10. aydan sonra vatandaşların çalışması imkânsızdır, çünkü şiddetli kar yağışı olur. Depremlerden sonra hiçbir yetkili gelip de ne yaptınız, nasılsınız? Diye sormadı. Vatandaş burada evlerin yerine inşa edilmesini istiyor. İlerleyen günlerde sular donacak. 1-2 aya kadar ne yapacağımızı bilmiyoruz. Su sıkıntımız büyük sıkıntı. Bizim Nacar’ın suyunu Pazarcık kullanıyor” ifadelerini kullandı.
AFAD, BAKANLIK, CİMER, MİLLETVEKİLLERİ HEPSİYLE KONUŞTUK
İlgili kurumlara şikâyetlerde bulunduklarını belirten Enes Çitil şu sözleri kaydetti, “Biz daha önce AFAD’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, CİMER'e şikâyetlerde ve isteklerde bulunduk. Ben normalde burada yaşamıyorum, ailem burada. Antalya'da işe gidip geliyorum. Onlar bu durumdayken işimi de bıraktım ve buraya geldim. Bu insanların rahata ermesi, bir ev içinde bulunması için kendimi seferber ettim. Biz daha önce bir video çektik ama insanlar bunu yanlış lanse etti. Oyunuzu vermeseydiniz dediler. Buradaki mesele oy meselesi değil, insanlık meselesi. Burada bu şartlarda 10. ayda insanlar hayatta kalamaz, imkânı yok. Ben birkaç milletvekiliyle görüştüm, meclise durumumuzu ileteceklerini söylediler, sağ olsunlar. Bir an önce evlerin temelleri nereye atılacak? Bize bir bilgi versinler. İnsanların burada bahçeleri var, ona göre durum vaziyet alırlar. Yardımcı olmalarını gerçekten istiyoruz.
HASAR TESPİT RAPORU VERİLMEYEN EVLER VAR
En çok zarar gören, en çok insan kaybeden yer burası, bunu herkes biliyor. Biz bunu defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir yetkili gelip de bir tespitte bulunmadı. Hasar tespit tamam sorgulandı. Fakat hasar tespiti verilmeyen evler var hala. İşin ciddiyetini insanlar kavrayamıyor galiba. Ben bu durumdan şikâyetçiyim. Kim hangi partiye oy vermiş beni hiç ilgilendirmiyor. Ben insanlığın olduğu yerdeyim. Beni ilgilendiren bu insanlar, hepsinin ciğeri yandı.
AKŞAM SAAT 7’DEN SONRA SULAR KESİLİYOR
Konteynerlerin içleri çok sıcak. İnsanlar ev halısıyla gölge yapma peşindeler. O da yetmiyor bazen. Akşam saat 7’den sonra sular kesiliyor. Yukarıda bizim depomuz var ama depremden dolayı boru patlamış. KASKİ’ye de bu durumu bildirdik. Kış gelmeden bir an önce adım atılsın.”
MAHSULLERİ KOYACAK YER YOK
Minibüs işletmeciliği yapan ve kış aylarında kar yağışı sebebiyle yolların kapandığını söyleyen Muhsin Çitil, “Burada 2 metreye yakın kar yağıyor, yollar kapanıyor. Hastalarımız var, yaşlılarımız var. Bunlar ne yapacak? Soba yakamaz, dışarıya çıkamaz. Bize söz verildi. Bugün insanlar mahsulünü getirmiş, buğdayını, samanını getirmiş, hayvancılık yapacak fakat bu mahsulleri koyacak yerleri yok.
NEREYE KADAR KONTEYNERLERDE KALACAĞIZ
Akşam sularımız akmıyor, sabahleyin saat 9’da geliyor. Sabah kalkacak insan ihtiyacına gidecek ama su yok. Ne yapacak bu insan? Bir insan nasıl geçinecek bu konteynerlerde, nereye kadar geçinebilecek? Ben Cumhurbaşkanı’mıza sesleniyorum. Öncelikle Büyüknacar’a el atılmasını istiyoruz” dedi.
Haber: Eyüp Kağan Atlı