Yaz aylarında sıkça tüketilen mayam şerbeti, sıcak havalarda vatandaşların ilgi odağı haline geliyor. Böbrek dostu olarak da bilinen mayam şerbeti şehir merkezinin birçok farklı yerinde vatandaşlara sunuluyor. 5 yılı aşkın süredir Kahramanmaraş’ın sokaklarında mayam şerbeti satan Ömer Ergen, mayamın sağlığa faydalarını gazetemize anlattı.

MAYAM BİRÇOK DERDE DEVADIR

Mayamın birçok sağlık sorununa derman olduğunu dile getiren Ömer Ergen, “Herkesin kabul ettiği bir kanı var, mayam böbrek rahatsızlığına iyi geliyor. Böbrek taşı ve böbrek kumu düşürmeye iyi geliyor. Meyan kökünden yapılan meyan çayı var, bununda sağlığa birçok faydası oluyor. Göğüs kafesini yumuşatıyor, balgam söküyor, öksürüğe iyi geliyor, kabızlığa iyi geliyor. Meyan kökünün içinde ülseri tedavi edici maddeler bulunuyor. Ülser için 200-600 miligramı meyan kapsüllerinin 6 haftayı geçmeyecek şekilde kullanımı önerilmektedir. Ülserin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü küçülttüğü ortaya çıktı. Bunların dışında Bronşit, nezle ve grip gibi solunum rahatsızlıklarına da faydası var. Mayam hakkında yapılan birçok araştırma onun insan sağlığına olan etkilerinin tespitini sağlamıştır. Ülser için şifalı bitkiler: Mide bağırsak sorunlarında meyan çok iyi bir yardımcıdır. Ülser ve gastrit sorunları için kullanılmaktadır. Mayam şifa dağıtıyor, birçok derde devadır. Mayam sadece yaz aylarında tüketilmemeli, her zaman tüketilmeli’’ şeklinde konuştu

MEYAN KÖKÜ VİRÜSLERİ DE YOK EDİYOR

Meyan kökünün virüslere karşı etkisi olduğunu da ifade eden Ergen, “Meyan kökünün vücutta virüslere karşı etki gösteriyor. Pandemide bunu bilen vatandaşlarımız, mayam içmeye, meyan kökü ürünleri tüketmeye önem gösterdi. Faydası olmuştur illaki. Ayrıca sars virüsünün yayılmasını ve sarsa virüsüne karşı bağışıklığı da güçlendirdiği biliniyor. Ayrıca yorgunluk şikâyetlerinde kuvvet verici etkisi de var. Sağlığını korumak ve sağlıklı yaşamak isteyen herkes meyan kökünü kullanabilir’’ dedi.

MEYAN KÖKÜNÜN KULLANIMI

Meyan kökünün kullanımı ile ilgili bilgiler ver Ömer Ergen, “Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır. Meyan çayı: Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Meyan balı: Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması yoluyla yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk halde satılır. Özelikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanımı oldukça yaygındır. Meyan kökü geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir bitkidir. Meyan ekstresi Avrupa ve Amerika’da da eczanelerde satılmaktadır” diye konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya

 

Editör: Mahmut Beyaz