20 Temmuz’da başlayan adli tatilin sona ermesiyle birlikte, Türkiye genelinde yeni adli yılın açılış törenleri gerçekleşti. Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Adliye Binasında düzenlenen 2023-2024 Adli Yılı açılış törenine, Vali Mükerrem Ünlüer, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Turgay Çorak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Baro Başkanı Av. Muhammet Burak Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, çok sayıda hakim, savcı ve adliye personeli katıldı. Program kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Baro Başkanı Av. Muhammet Burak Gül, şu sözleri kaydetti, “Hukuk devletine, yargı bağımsızlığına, evrensel hukuk kurallarına olan inancımızla yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, çalışanlarına adalet bekleyen vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ İLKELERİNDEN BİRİSİ KUVVETLER AYRILIĞIDIR
Yasama, Yürütme ve Yargı kuvvetlerinin birbirlerine karşı üstünlükleri olmadığını belirten Kahramanmaraş Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Turgay Çorak, “Devlete olan ihtiyaç, adalete olan ihtiyaca bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla adalet, devletin başlıca varlık sebeplerinden biri, meşrutiyetinin de önemli unsurudur. Demokrasinin vazgeçilmez ilkelerinden birisi kuvvetler ayrılığıdır. Yasama, Yürütme ve Yargı kuvvetlerinin farklı ellerce kullanılması şeklinde kabaca tanımlanan kuvvetler ayrılığı ilkesinde, kuvvetler arasında üstünlük sırası bulunmamakta Yasama, Yürütme ve Yargı’nın iş bölümü içinde birbirlerine karşı dengeli olmaları amaçlanmaktadır. Gücün tek elde toplanması yerine birbirini denetlemesi, birlikte çalışması, kuvvetler ayrılığının temelidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine en uygun şekilde faaliyet gösteren yargı sistemi yasamanın ve yürütmenin de teminatı olacaktır.
İNSAN BİLİNCİNDE EN KÖKLÜ DUYGU, ADALET DUYGUSUDUR
Adalet kavramı üzerine tarih boyunca çok fazla kafa yorulmuş, çeşitli tanımlamalar yapılıp, adaletin tanımı üzerine veciz ifadelere ulaşılmıştır. Hazreti Mevlana adaleti, ‘Her şeyi yerli yerine koymak’ olarak tanımlamıştır. Platon adaleti, ‘Her kişiye borçlu olanı vermektir’ demiştir. Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig’te ki mısralarında ise, ‘Ey Hakim, memlekette uzun müddet hüküm sürmek istersen, kanunu doğru yürütmeli ve halkı korumalısın. Kanun ile ülke genişler ve dünya düzene girer, zulüm ile ülke eksilir ve dünya bozulur’ diyerek hükümdara tavsiyelerde bulunmuştur. Bu itibarla adaleti somutlaştırmak için oluşturulmuş adaletin etkin, güvenli ve saygın şekilde çalışmasında devletin ve toplumun yüksek yararı söz konusudur.
KAHRAMANMARAŞ ADLİYESİ 69 HAKİM İLE HİZMET VERMEKTEDİR
Adalet teşkilatının ilimizdeki birimi Kahramanmaraş Adliyesi’ndeki mahkemelere dair kısaca bilgi vermek isterim. Kahramanmaraş Adliyesi 2011 yılında hizmet vermeye başladı. İçinde bulunduğumuz bina ve ek bina, 5 ağır ceza mahkemesi, 2 suç ceza hakimliği, 1 infaz hakimliği, 10 asli ceza, 9 asli hukuk, 5 suç hukuku, 4 aile hukuku, 4 iş mahkemesi, 1 çocuk mahkemesi, 1 kadın mahkemesi ve 1 icra mahkemesi ile hali hazırda faaliyet göstermekte olup toplamda 69 hakim ile hizmet vermektedir.
ÖNCEKİ MAHKEMELERE İLAVE OLARAK 8 MAHKEME BİRİMİ DAHA KURULDU
Deprem felaketi sebebiyle ortaya çıkan ve çıkması beklenen hukuki uyuşmazlıkları daha kısa sürede sonuçlandırmak adına önceki mahkemelere ilave olarak 6 Hukuk mahkemesi ve 2 Ceza Mahkemesi olmak üzere toplam 8 mahkeme birimi kurularak, 1 Eylül 2023 itibariyle faaliyete başlamıştır. Yine mülhakat adliyelerimiz olan Pazarcık Adliyesi’nde 11, Türkoğlu Adliyesi’nde 6, Andırın Adliyesi’nde 3 Hakim meslektaşımız görev yapmaktadır. Depremden etkilenen Pazarcık ilçesinde 2 hukuk mahkemesi, Türkoğlu ilçesinde 1 hukuk mahkemesi, 1 Eylül 2023 itibariyle Adalet Bakanlığı ile Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından kurularak hizmete başlamıştır” dedi.
DEVLET-MİLLET BİRLİĞİNİN, GAYET GÜZEL ŞEKİLDE SAĞLANDIĞINI GÖRDÜK
Kahramanmaraş’a yeni görevlendirilen, Hakim ve Cumhuriyet Savcı’larına başarılar dileyerek sözlerine başlayan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, “Binlerce yılın en büyük felaketini yaşadık. Felaketini, özellikle hukuki boyutlarıyla ilgili hepimizin üzerine ciddi anlamda yükler bindi. Asil milletimizin ve devletimizin, böylesine büyük bir felaketin üstesinden gayet güzel ve hızlı bir şekilde geldiğini, görevini layıkıyla icra ettiğini gördük. Bundan dolayı o süreçte görev alan devletin tüm yöneticilerine, yardım mensubu meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Görüyoruz ki devlet-millet birliği, gayet güzel şekilde sağlanmış.
VATANDAŞLARIN BİZLERDEN TALEBİ, NORMALLEŞMENİN HUKUK BOYUTUNDA DA SAĞLANMASI
Depremin neticesinde hem adli boyutta, hem hukuki boyutta, hem de idari yargı alanında gelen birçok davayla karşı karşıya kaldık. Soruşturmalar var. Bu soruşturmaların en adil, en vicdanlı, en seri şekilde halledilip, normalleşmenin hukuk boyutunda da sağlanması vatandaşların bizlerden talebi. Benimle beraber yol yürüyen, beraber çalıştığım 43 Cumhuriyet Savcısı’yla beraber adli soruşturmaların en seri şekilde tamamlanması, en adil şekilde tamamlanması için söz veriyorum. Bu noktada bütün meslektaşlarımdan özveri bekliyorum. Bu soruşturmalar meşakkatli, sabır gerektirecek. Nihayetinde buradaki hemşerilerimiz çok acı, çok büyük bir travma yaşadılar. Onları kendi anne babalarımız, kardeşlerimiz hürriyetinde görerek onlara insani ve vicdani noktada en üst seviyede hizmet edeceğimize eminim ve bunun sözünü Allah'ın izniyle veriyorum. Yaşanan felaket neticesinin hayra döneceği süreçte, bütün çalışma arkadaşlarımın bu sürece en üst seviyede katkı sağlayacağına inancım tam. 2023-2024 adli yılının görev yapan bütün meslektaşlarıma, yargı çalışanlarına hayırlar getirmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.
Haber: Eyüp Kağan Atlı