Et, protein bakımından zengin ve besleyici bir gıda maddesi olmasına rağmen, uygun saklama koşulları sağlanmadığında hızla bozulabiliyor. Özellikle kurban bayramı sonrası buzluklara paketlenerek bırakılan etler, doğru şekilde saklanmadığında hızla bozulurken ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Bu nedenle, taze ve bozulmuş eti ayırt etmek, sağlığı korumak için büyük önem taşıyor. Etin tazeliğini anlamanın yolları ve bozulmuş etin belirtileri hakkında bilinmesi gerekenler vatandaşlar tarafından da merak edilen konular arasında yer alıyor.

TAZE VE BOZUK ETİN KOKUSU NASIL ANLAŞILIYOR?

Taze et genelde hoş ve doğal bir kokuya sahip olmasıyla biliniyor. Bozulmuş etin kokusu ise genelde daha farklı ve rahatsız edici olabiliyor. Genelde bozulmuş et koklandığında ekşi, amonyak benzeri veya kötü bir kokuya sahip oluyor. Eğer etin kokusu mide bulantısına neden oluyorsa bu etin bozulmuş olabileceğinin en önemli işaretlerinden biridir. Taze etin rengi parlak kırmızı veya pembe oluyor. Bu renk, etin yeterince oksijenle temas ettiğini ve oksijen taşıyan pigmentlerin et yüzeyine yayıldığını gösteriyor. Ancak, bozulmuş etin rengi matlaşarak, soluklaşır ve gri veya yeşilimsi bir renk alabilir. Farklı et türlerinde bozulma belirtileri değişebiliyor. Örneğin, kırmızı et griye, beyaz et ise daha soluk renge dönebiliyor.

Bozuk Et Nasil Anlasilir 60E40A633A2D1

TAZE VE BOZUK ETİN DOKUSAL FARKLILIKLARI

Taze et, elastik ve sıkı bir dokuya sahip olmasıyla ayırt edilebiliyor. Parmakla etin üzerine bastırıldığında ise et hızla eski haline dönüyor. Ancak bozulmuş et, elastik özelliğini kaybettiğinden dolayı elde yapışkan bir his bırakıyor. Bozulmuş et, sertleşip kuruduğu için parmaklarda yapışan pürüzlü bir his bırakıyor.

ETLERİN BUZDOLABINDA DAYANMA SÜRELERİ

Etlerin buzdolabında ne kadar süre dayanacağı etin türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Dana veya koyun eti 3 ila 5 gün, tavuk eti ise 1 ila 2 gün buzdolabının alt kısmında saklanabiliyor. Dondurulmuş et ise 6 ila 12 ay arasında muhafaza edilebiliyor. Ancak, etleri her defasında çözdürüp tekrar dondurmak, bakteri oluşumunu hızlandırıyor. Bu nedenle, etleri porsiyonlara ayırarak ve küçük buzdolabı poşetiyle saklamak daha fazla güven sağlıyor.  Bozulmuş etin üzerinde beyaz noktalar, küfler veya siyah lekeler gibi belirtiler oluşabiliyor. Bu da, ette bakteri veya mantarlar olduğunu gösteriyor.  Bu tür belirtiler fark edildiğinde, etin tüketilmemesi gerektiği de oldukça önem taşıyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN