Kahramanmaraş’ta genç işsizlik oranlarında gözle görülür şekilde artış olduğu gibi ciddi bir sorun olarak ön plana çıkıyor. Gençlerin geleceğe yönelik doğru kararlar alabilmesi için yaşamlarının erken dönemlerinde doğru şekilde yönlendirilmeleri gerekiyor. Bu doğrultuda, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak için çıraklık eğitimi ve meslek liselerinin desteklenmesi önem taşıyor. Gençlerin ekonomiye katkı sağlamaları için esnaflık, sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde nitelikli eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Son araştırmalara göre, 15-24 yaş aralığındaki işsiz gençlerin yüzde 32,7'sinin üniversite mezunu olduğunu gösterirken bu rakam, toplam 1 milyon 155 bin kişiye denk geliyor, yani her 3 işsizden biri üniversite mezunu olarak kayıtlarda yer alıyor.

MESLEK MESELESİ DEMEK MEMLEKET MESELESİ DEMEK

KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu meslek meselesinin önemine vurgu yaparak, bu konunun memleket meselesi kadar önemli olduğunun altını çizerek; "2023 yılı itibariyle yükseköğrenim mezunu olup ne eğitim birimlerinde nede istihdamda yer alamayanların sayısı ise 379 bin olurken bu sayı erkeklerde 117 bin, kadınlarda 263 bin oldu. Bu istatistiklere baktığımızda hem gelecek adına hem de evlatlarımız adına büyük üzüntü yaşamaktayız. Gördüğümüz tabloda eğitim ve işsiz nesillerimizin sayısının artmaması için gençlerimizin gerek aile içerisinde gerekse eğitim alanında mutlaka hem eğitim hem de meslek eğitimi veren meslek liselerine ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ ACİL BİR ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİ

Çıraklık eğitiminin günümüzde örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması, gençlerin meslek seçimi konusunda daha bilinçli kararlar almalarını desteklediğini ifaden eden Başkan Kuybu şunları kaydetti: “Şu anda 10 bine yaklaşan çırak öğrenci sayısı bu yönlendirmenin doğru olduğunu göstermektedir. Üniversite eğitimi dışında meslek eğitimine yönlendirilmenin, gençlerin istihdam edilebilirliklerini artıracağı ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarını düşünüyorum. Bu bağlamda, eğitim politikalarının gözden geçirilmesi ve gençlerin ihtiyaçlarına daha uygun bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Son olarak, 2000 yılından 2023 yılına kadar üniversiteye başvuran ve yerleştirilen öğrenci sayılarındaki dramatik artış, eğitim sisteminin acil bir şekilde revize edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Geleceğimiz için gençlerimizin doğru şekilde eğitilmesi ve meslek sahibi olmaları büyük önem arz etmektedir.”

Muhabir: Sibel Gürle